Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опасност! Хазартът не е игра, а зависимост

03 Юни 2010 / 16:06:50  Виктория Миндова
4496 прочитания

Джак Стантън е психолог, който е специализира в областта на поведенческите проблеми и зависимостите. Той се занимава основно с хора развили зависимост от хазарта в неправителствената организация за оказване на психична подкрепа на хората с този проблем. Той говори специално за GRReporter за опасностите, които крие идеята на правителството на Георгиос Папандреу за отпускане на 50 хиляди нови разрешения за електронни слот машини. Според оповестената информация до момента  машините за комар ще могат да се монтират на най-различни обществени места и до тях ще има неограничен достъп. Ето как доктор Стантън коментира случая:

В днешната криза основния проблем е оцеляването на хората. Средната класа в Гърция съвсем скоро ще изгуби статута си и нещата ще влезнат в опасна зона. Решението на правителството да постави над 50 хиляди електронни хазартни машини за ползване от широката публика ще отвори много по-големи нови проблеми в социално-обществен план, отколкото днес можем да си представим. С това си решение, реално правителството се опитва да изкуши гражданите си да похарчат малкото пари, които имат в игрите на късмета, вместо да ги вложат някъде ползотворно. С други думи, ако заведете дете в магазин за бонбони, то ще изяде колкото може. Същото важи и за хазартните игри  - ако поставим по една машина на всеки ъгъл или във всяко интернет кафе и тото пункт, само ще насърчим деца от най-ранна възраст до възрастни да си опитат късмета. Две-три години по-късно това ще ми създаде много повече работа, отколкото имам днес.

Икономическата криза и трудните години, които ни предстоят само ще засилят надеждата в обикновените граждани, че могат да си решат финансовите проблеми с игрите на късмета. Това крие много голяма опасност за младите хора да развият зависимост към хазарта. Когато говорим за човек в казино, който е на възраст 23 години и нагоре можем да кажем, че той знае и е виждал опасността от хазарта и може сам да прецени до къде играта е забавление и от къде започва опасността. Задължение на държавата е да постави строга и отговорна законова рамка, която да се спазва и да предпазва младото поколение, а не да го излага на опасността и изкушението на лесната печалба.   

Проучването, което направихме в нашия център за малките квартални тото пунктове разкри, че там влизат и излизат деца на по тринайсет-четиринайсет години. Те играят различни игри на късмета с разрешението на техните родители, което в същността си възпитава поведение на бъдеща зависимост от хазартните игри. Така, че намирам за безотговорно от страна на държавното управление днес да сложи на обществени места игрални машини, които щели да донесат в държавната хазна половин милиард евро тази година.

Едно компромисно решение, което може да се достигне при това положение е всички тези нови игрални апарати, от които се очаква да донесат допълнителен приход от данъци и такси, да се поставят в казината в страната. По този начин може да се избегне широкото разпространение на хазарта и опасностите, които крие от увеличаването на зависимите от него, както и други поведенчески проблеми. В казината винаги има строга охрана, която следи за потока от хора и тяхната възраст. Вътре в самите заведения има инспектори от съответните държавни контролни служби, които провеждат постоянен надзор.  

Като цяло не можем да спрем хората да се забавляват, защото всъщност точно за това става въпрос –забавление. При тийнейджърите е различно. Ако отидете в едно интернет кафе ще видите деца, които са залепени срещу екрана и играят някакви игри с часове. Точно това ще стане, ако поставим и електронните хазартни машини на публични места с широк достъп. Този тип зависимост развива много агресивно поведение в човека. Със задълбочаването на проблема децата стават лъжци – лъжат родите си къде отиват, какво правят, къде харчат парите си. Харчат всичките си джобни пари в тези игри. Трябва да ви кажа, че в екраните на  компютрите, телевизорите и игралните машини имат доказан хипнотичен ефект.

При положение, че правителството е заинтересовано да направи повече пари от хазарта е по-добре да издаде лицензи за повече казина, а не да разпръсне машини за хазарт из страната. Каквото и да решение да се вземе обаче, то трябва да е отговорно, а както вече знаем, не може да са очаква отговорност от собствениците на кварталните тото пунктове. Хора, които в момента си мислят как са загуби тринайсетата и четиринайсетата си заплата няма как да бъдат отговорни. Всички ще си казват „Какво пък имам да губя, тази игра е само 1 евро!”  и това ще доведе до верижна реакция. Едното евро ще стане две, после пет, после всичките ми налични пари за деня. Това е клопка. Ако няма рестрикции, нещата със сигурност ще излязат извън контрол. С разпространението на всички тези нови слот машини, младото поколение ще бъде подведено много лошо. Те ще си кажат, че този тип игри са легални, широко достъпни и да си опиташ късмета струва само евро. Може би не всички, но голям процент от тези, които пробват хазарт в ранна възраст, завършват по масите в казината.

Категории: АктуалноОбществоХазарт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus