Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Операция „бетон”

27 Октомври 2012 / 11:10:35  GRReporter
1322 прочитания

Високопоставени партийни функционери и служители в канцеларията на премиера са започнали да полагат сериозни усилия с цел да бъдат преодолени възраженията на някои депутати от Нова демокрация по отношение на предвидените в Меморандума мерки.

В тази операция ще вземе участие и самият премиер, който с оглед на гласуването на мерките през следващата седмица иска да гарантира, че от страна на неговата партия няма да има проблеми.

Според източници, преди гласуването ще заседава парламентарната група на партията, където се очаква Андонис Самарас да опише в драматични краски състоянието на гръцката икономика и да поиска от всички да преодолеят собствените си възражения, оправдани или не, и да се обединят около националния интерес. Смята се за сигурно, че премиерът ще постави въпроса за партийната дисциплина, описвайки като вот на доверие гласуването и на законопроекта и на бюджета.

Сред депутатите от парламентарната група на Нова демокрация цари безпокойство по отношение на ефекта от тежките мерки, които ще бъдат призовани на гласуват само след няколко дни. Възраженията, които те изтъкват, са много, а неотдавна недоволството им опитаха на гърба си много министри от Нова демокрация, като министъра на труда Янис Вруцис, заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас, и заместник-министъра на развитието Нотис Митаракис.

Въпреки това все още не е ясно дали тези възражения, които според мнозина са логични, ще се превърнат в отрицателен вот в парламента. От кабинета на премиера се надяват, че «политическият масаж», който ще направи през следващите дни самият Самарас, ще има ефект и в крайна сметка няма да има голямо количество отцепници.

Според източници, броят на заподозрените в „бунт” депутати остава едноцифрено число. От тях се изключва Никитас Какламанис, който е подчертал публично, че няма да гласува за въвеждането на шестдневна работна седмица. Като се има предвид обаче, че това условие не е включено в окончателния текст на договора, бившият кмет на Атина изглежда няма да бъде изгонен от Нова демокрация.

От останалите депутати загриженост са изразили Йоргос Влаху, Йоргос Каразманис, Теофилос Леондаридис, Йоргос Касапидис, Йоргос Орфанос, Танасис Давлурос, Михалис Пападопулос и Илиас Влахоянис. Костас Гюлекас, който също фигурираше в този списък, е заявил ясно, че въпреки несъгласието си ще подкрепи правителството.

Среща

Според източници, неотдавна е била проведена среща между някои от недоволните депутати, на която е било решено да се обърнат за съдействие към завеждащия канцеларията на премиера Костас Бурас, така че министрите, които отговарят за въпросите около Меморандума да ги информират за крайните решения. Костас Бурас им е отговорил, че съвсем скоро ще бъде проведена среща с министър-председателя, и че преди гласуването на мерките ще бъде свикана парламентарната група на Нова демокрация.

Под въпрос остава обаче дали на тази среща ще бъде дадена думата на депутатите, или тя ще се ограничи до изпращането на посланието на премиера.

В канцеларията на премиера смятат за сигурно, че проблемът, възникнал с лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис, както и сценариите за преустройство на кабинета, загатнати от премиера, биха могли да ограничат реакциите вътре в партията, тъй като вече е абсолютно необходимо мерките да бъдат гласувани от всички депутати на Нова демокрация.

Както стана ясно, в събота в 11.00 ч., премиерът свиква заседание на всички министри, свързани по някакъв начин с предварително изискваните действия (prior action), които е поставила Тройката като условие, за да бъде отпуснат следващият транш.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос вече е разговарял по телефона от САЩ, където се намира в момента, с държавния министър Димитрис Стаматис и министъра на финансите Янис Стурнарас.

Според правителствени източници, усилията, които се полагат, имат за цел да бъдат приключени и последните подробности около договора с надзорната Тройка до понеделник, когато в Брюксел ще заседава Euro Working Group. Срещата бе насрочена за четвъртък, но бе отложена, за да се даде време на правителствените партньори да преодолеят политическите си противоречия.

Евангелос Венизелос вече е разговарял и с министъра на финансите Янис Стурнарас и ще се опита да разговаря с премиера по въпросите, свързани с трудовите отношения, и особено с надбавката за брак и всеобхватността на колективния трудов договор.

В ПАСОК смятат, че ако се постигне съгласие по тези два въпроса, ще бъде по-лесно за Демократичната левица да се съгласи и по другите въпроси, свързани с трудовите отношения.

Същевременно Андонис Самарас вчера е говорил с лидера на Демократичната левица и днес също предстои да се свърже с Фотис Кувелис, за да бъде намерено решение и партията да се съгласи да гласува целия пакет от мерки.

Според предвидения график, пакетът от мерки трябва да бъде внесен в парламента във вторник, за да може в сряда, когато извънредно ще заседава Eurogroup да може да бъде одобрено отпускането на транша от 31,5 милиарда евро.

 

 

 

Категории: Меморандум Тройка пакет от мерки Андонис Самарас Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus