Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Организацията Революционна борба пое отговорността за бомбената атака срещу Банката на Гърция

26 Април 2014 / 12:04:45  GRReporter
886 прочитания

Организацията Революционна борба пое с декларация отговорността за бомбената атака на 10 април срещу надзорната дирекция на Банката на Гърция на улица Америкис, където е и офисът на постоянния представител на международния валутен фонд в Гърция Уес Мак Гру.

„Макар, че ударът беше насочен срещу Банката на Гърция, щети претърпяха и централните офиси на Банка Пиреос, която се намира отсреща- нещо, което прави удара още по-успешен, след като банка Пиреос с покупката на Земеделската банка Агротики се превърна в една от най-големите добри банки, извлече ползва от грабителската политика на меморандума на правителството, която се прилагаше срещу гръцкия народ през последните години и е един от икономическите фактори, които са съотговорни за страданията му” се казва в изявлението.

Анализирайки тактиката си, организацията споменава, че атаката е извършена с кола- бомба, съдържаща 75 кг взрив.

Причините

В изявлението, което е публикувано на анархистка уеб страница се споменава, че „4 години след удара срещу организацията, докато държавата и многото врагове на въоръжената борба празнуваха „успеха на разчленяването”  на Революцинна борба, тази атака ги опровергава”.

Организацията „посещава” удара на „анархисткия другар Ламброс Фундас, член на Революционна борба, който беше убит при въоръжен сблъсък с полицаи в Дафни на 10 март 2010”.

Дататта

Обяснявайки избора на датата на удара, организацията твърди, че се отбелязва излизането на гръцката държава на пазарите за търсене на първия дългосрочен заем след 4 години, а на следващия ден- 11 април, лидерът на най-силната европейска държава, играеща главна роля в налагането на крайни неолиберални политики в цяла Европа, идеален изразител на интересите на европейския икономически елит, немският канцлер Ангела Меркел пристигна в Гърция за политическо и икономическо капитализиране на „гръцкия успех”.

 

Категории: Революционна борба кола бомба Банка на Гърция взрив
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus