Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Орязаният бюджет 2010 вече е факт

24 Декември 2009 / 10:12:19  GRReporter
949 прочитания

Парламентът одобри проектобюджета на правителството на ПАСОК за 2010 година. 160 народни представители гласуваха „за” и 139 „против” влизането в сила на новата финансова програма на Гърция, която се определя като първа стъпка към възстановяването на икономическата стабилност на страната. Основната цел заложена в бюджета е намаляването на държавния дефицит от сегашните 12,7% на 9,1% от БВП до края на 2010 година.

В речта си преди гласуването министър-председателят Георгиос Папандреу заяви, че в програмата се включват всички политически и икономически приоритети на ПАСОК, които са били представени като предизборна платформа на парламентарните избори през октомври тази година. Министър-председателят изтъкна мерките за подпомагане и развитие на държавното здравеопазване и образование и подчерта, че предстоящите реформи ще защитят интересите на  най–слабите слоеве на обществото. Той заяви, че бюджетът за 2010 година ще даде необходимия финансов тласък на страната, който ще възроди местната икономика и ще даде предпоставки за възстановяване на доверието на чуждестранните пазари в Гърция. Папандреу не пропусна да отбележи, че предишното правителство на Нова демокрация е докарало страната „една стъпка преди пълна катастрофа” и е „напуснало кораба” в последния момент, оставяйки страната в окаяно състояние. В речта си Георгиос Папандреу каза още: „За два месеца нашето правителство направи повече неща, от колкото предишното за пет години.”

Гласуването се извърши след петдневни дебати, в които участваха народни представители от всички партии в парламента. Независимо от разискванията между управляващи и опозиция, не се въведоха никакви промени в структурата и съдържанието на проектобюджета. Той се гласува в същия вид, в който бе внесен в парламента.

Категории: ПолитикаИкономикаБюджет 2010
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus