Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осъдиха Акис Цохадзопулос за взимане на подкупи

07 Октомври 2013 / 14:10:56  GRReporter
1608 прочитания

Тричленният състав на Апелативния съд за углавни престъпления в Атина призна за виновен бившия военен министър Акис Цохадзопулос по обвинението „пране на мръсни пари”. Той е получил сумите под формата на пасивни подкупи и е предизвикал щети на държавната хазна, се твърди още в решението на съдиите.

Въз основа на доказателствения материал, който бе представен по време на заседанията съдиите решиха, че Акис Цохадзопулос е извършил престъплението „получаване на подкупи” по време на целия си мандат във военното министерство от 1997 до 2001.

Според аргументацията на решението общата стойност на подкупите надхвърля сумата от 55 милиона евро. Бившият министър ги е получил в рамките на десет години чрез офшорни фирми и с помощта на трети лица.

Съдиите признаха за виновни още настоящата и бившата му съпруги Вики Стамати и Гудрун Цохадзопулу, дъщеря му Арети Цохадзопулу, братовчед му и преносвач на много от подкупите Никос Зиграс и още 12 обвиняеми по делото. От общо 18-те обвиняеми двама бяха оневинени.

Всички обвиняеми с изключение на Гудрун Цохадзопулу и Панайотис Стаматис (брат на Вики Стамати) бяха признати за виновни с утежняващото обстоятелство за извършване на престъплението по занятие.

В пледоарията си адвокатът на бившия министър призова съда да му признае смекчаващото вината обстоятелство, че е бил лоялен до момента на извършването на престъплението. От своя страна адвокатът на Николаос Зиграс поиска на клиента му да бъде признато обстоятелството за искрено разкаяние и добро поведение след извършването на престъплението.

Адвокатът на дъщерята на бившия министър постави искане към съда да признае смекчаващите вината обстоятелства за искрено разкаяние и премахване на последиците от акта на Арети Цохадзопулу. Аргументът му в подкрепа на искането бе, че тя е изразила намерението си да предаде на държавата доброволно имотите, които според обвинителния акт е придобила по незаконен начин.

Наказанията за всеки един от осъдените се очаква да бъдат обявени във вторник. 

Категории: Криминална хроника Апелативен съд Акис Цохадзопулос подкупи пране на пари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus