Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осъдиха работодателя на Константина Кунева

18 Октомври 2013 / 08:10:30  GRReporter
2445 прочитания

Компанията ΟΙΚΟΜΕΤ, в която Константина Кунева работеше като чистачка в метрото бе осъдена да й заплати обезщетение от 250 000 евро. От тях 80 000 евро трябва да се внесат веднага по сметката на Кунева. Както GRReporter многократно писа, на 22 декември 2008 Кунева бе залята жестоко с киселина, месец наред се бореше за живота си, наложиха се многократни операции за спасяването й, а фирмата-работодател не й беше изплатила обезщетение. Съдът в Пирея, къето се гледа делото постанови, че инцидентът е трудова злополука и осъди работодателя да й изплати обезщетение.
    Това е първата съдебна победа на Константина Кунева. Преките извършители на покушението така и останаха неразкрити, а следствието отдавна е изпратено в архивите. В мотивите на съда се казва, че нападението е станало непосредствено след приключването на работната смяна и след като потърпевшата настоятелно е искала да се смени смяната й и да работи през деня. Работодателят обаче упорито отказвал да изпълни молбата й.
    “Синдикалната дейност на Константина Кунева дразнеше. Разбира се, че покушението не е трудова злополука, но това беше единствената възможност за съдебно обвинение”, заяви адвокатката на българката Дафни Ваяну. Тя припомни, че от 2006 Кунева е искала да не работи нощно време или поне да работи на станция близо до дома й в Петралона, но работодателите упорито отказвали дори и това.

 

Категории: Константина Кунева работодател присъда покушение с киселина ΟΙΚΟΜΕΤ Дафни Ваяну
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus