Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осем арестувани след протест срещу закриването на ЕРТ

30 Юли 2013 / 14:07:24  Анастасия Балездрова
955 прочитания

Около 30 души се събраха днес пред сградата на прокуратурата в съдебния комплекс Евелпидон, за да протестират срещу задържането на осем души късно снощи в района на предавателите на бившата държавна телевизия ЕРТ.

Членове на основаното от композитора Микис Теодоракис движение срещу меморандума “Спита” (“Искра” - б.а.), на Единния общонароден фронт ЕПАМ, който също вини правителството и подкрепящите го партии за национална измяна, леви активисти и депутати от СИРИЗА започнаха да ръкопляскат бурно, когато заловените се качваха по стълбите към офиса на прокурора.

Придружаваните от полицаи техни съратници вдигаха ръце, за да покажат знака на победата и викаха лозунги срещу полицията и правителството, което наричаха хунта. Една жена съблече блузата си с надпис старото рекламно послание “Любимото ми от ЕРТ”, за да изрази недоволството си за закриването на държавната медия. В същото време останалите викаха лозунга: “ЕРТ не се закрива, тя ще остане държавна”.

Сред протестиращите имаше също синдикалисти и бивши служители на ЕРТ, някои от които заснемаха митинга в подкрепа на задържаните.

Осемте задържани бяха изправени пред съда за експресно правораздаване. Те са обвинени за възпрепятстване на сигурността на движението, предизвикване на щети върху държавно имущество, отказ за спазване на нарежданията на властите, възпротивяване на действията на органите за защита на реда и заплахи срещу полицаи.

Събитията се случиха в понеделник малко след 22:00. Бивши служители на ЕРТ се качиха на планината Имитос, където се намират предавателите и възстановиха аналоговия сигнал на медията. За малко телевизорите в цяла Атина можеха да показват сигнала от програмата на бившите служители, които вече 49 дни не напускат сградата на държавната медия. В тяхна подкрепа и “за да опазят действията на служителите”, както сами твърдят, около предавателите се бяха събрали около 70 души.

Малко след възстановяването на сигнала на управляваната от бившите служители телевизия се появиха първите полицейски части, които прекъснаха излъчването. След тях на мястото пристигнаха отряди за борба с масовите безредици.

Според протестиращите те започнали да залавят част от намиращите се там техни съратници. От полицията обаче твърдят, че протестиращите са предизвикали щети на оборудването. С последвалия иск от директора на междинната държавна телевизия ДТ Гикас Маналис осемте задържания се превърнаха в арести.

В същото време молбите на желаещите да работят в междинната телевизия са вече над 2 400, само седмица след обявяването на конкурса. Изпратените биографични справки ще бъдат разгледани и оценени по електронен начин. Целта е излъчването на нормална програма да започне възможно най-скоро, въпреки че до момента никой не се ангажира с прогноза кога точно ще се случи това.

Категории: Криминална хроникаМедийни вести протест ЕРТ предаватели арести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus