Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още един епизод в сериала „Насилникът с баницата”

09 Февруари 2013 / 12:02:10  GRReporter
1287 прочитания

Около 25 човека, членове на организации за премахване на насилието срещу жените, организираха протест пред сградата на Върховния съд на 8 февруари по повод на решението на Апелативния съд относно изнасилвача на четири жени през лятото на 2005. Те поискаха решението да бъде отменено. Този сериал на непрекъснати отлагания на делото държи като затворници четирите жени вече седем години. И ако за случая на жената от Северна Европа престъпникът беше осъден на 5 години затвор без смекчаващи обстоятелства, за другите три жени съдебната борба  не е и започнала даже.

Силни критики последваха след публикация във вестник „Та Неа” на 2 февруари за адвоката на обвиняемия и депутат от СИРИЗА Зои Констандопулу заради нейните действия. Както се подчертава, от 2006 до днес съдебните заседания за изнасилването на австралийката Дана Мари Сейд, канадката Натали Карфин и другите две жени два пъти са отлагани заради отсъствието на жертвите и свидетелите, три пъти заради отсъствие и стачки на съдебните служители и шест пъти заради адвоката на обвиняеми. Освен това, разглеждането на жалбата на жената от Северна Европа, което продължи 10 месеца, е прекъсвано повече от 6 пъти, защото Констандопулу е трябвало да присъства на други дела, два пъти заради искане заради отстраняване и един път поради болест.

 Феминистката инициатива

 За капана, в който са хванати момичетата говори Сиси Вову, член на  Феминистка инициатива на жените за премахване на насилието  и на Мрежата на жените от СИРИЗА. „Искането за отмяна на решението беше внесено днес, надяваме се, че съдът ще вземе правилното решение и ще защити жертвата” каза тя пред вестник „Вима”. Вову написа в „Та Неа”, че очевидният отказ от правосъдие и протакането на защитата, както и забавянето на издаването на присъда карат хората да се питат дали има етичен кодекс за адвокатите и дали се прилага.

 Случаят беше предоставен на вниманието на комисаря по човешките права в ООН на 31 януари 2013, след доклада, внесен от гръцкия Хелзинкски комитет. В него се казва, че след като адвокатът на обвиняемия използва различни средства за да си осигури три отлагания, които са забавили делото, то е продължило 10 месеца. През тези месеци са осъществени 30 изслушвания, 28 от които са касаели отлагания или съдебни искания, които често са поставени неправилно от адвоката на обвиняемия. Докладът ще бъде обсъждан заедно с другите теми, засягащи Гърция на 54 заседание Върховния комисариат на организацията на 18-19 февруари.

 Днес обвиняемият е свободен, въпреки присъдата от 5 години затвор и лишаването  от граждански права за две години, тъй като 6 месеца след издаването на присъдата е освободен заради добро поведение, излежавайки само 2 от петте присъдени му години в затвора.

Хрониката на кошмара

 Всичко започва през 2005, когато четири жени – две от Австралия, една от Канада и  една от Северна Европа, дошли в Гърция за ваканцията си, са изнасилени от този мъж. Обстоятелствата и в четирите случая са едни и същи. Той им предлагал да ги разведе из Атина, предлагал им баница, в която имало сънотворни, след това им давал алкохол, а накрая ги закарвал в хотел и ги изнасилвал..

 Тогава започва съдебната одисея, която продължава и днес. След намесата на посолството на една от засегнатите страни, делото тръгва и се стига до присъда за насилника през март 2012 – пет години затвор и две години лишаване от граждански права. Другите три жени не са получили  същата подкрепа и така случаят още не е приключил след непрекъснатите отлагания.

 Политически разногласия

 Този случай стана повод и за политически атаки не само срещу самата депутатка от СИРИЗА, но и срещу партията. Женската организация на ПАСОК в свое изявление за пресата твърди, че е подозрителен фактът, че адвокатът на обвиняемия е Зои Констандопулу, безупречен, упорит и строг юрист и депутат, която в този случай с различни юридически трикове осигурява на клиента си осем години свободен живот.
„Защо в този случай липсва желанието за въздаване на правосъдие, госпожо Констандопулу?” продължава изявлението и завършва с очакването  Зои Констандопулу да опровергае или да потвърди тези факти.

 СИРИЗА срещу СИРИЗА

 Трябва да се отбележи фактът, че първата реакция дойде от средите на самата партия, тъй като във Феминистката инициатива на жените за премахване на насилието, която организира протеста участват членове на Централната партийна комисия на СИРИЗА.

 Най-голямата опозиционна партия в свое изявление обаче подкрепя депутатката и отдава публикациите на опити да се отклони вниманието и да се прикрият истините по „списъка Лагард”.  В изявлението се говори и за множеството  различни атаки срещу Констандопулу  от страна на политически центрове, издателски групировки и телевизионни канали, които  искат да пресекат опитите на СИРИЗА да се разкрие истината за списъка с банковите сметки на гърци в швейцарски банки.

 

Категории: Зои Констандопулу СИРИЗА дело присъда изнасилване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus