Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ощетяването на частните кредитори било законно

24 Юни 2013 / 19:06:45  GRReporter
941 прочитания

Върховният административен съд отсъди, че окастрянето на гръцките държавни облигации, притежавани от частни лица е правомерно и не нарушава конституцията.

Над седем хиляди души, инвестирали личните си спестявания в държавни облигации преди началото на кризата заедно с търговски и граждански обединения подадоха жалба във висшата съдебна инстанция с надежда, че ще може да си възвърнат загубените средства. Очакванията им не се оправдаха.

Официалното решение на съда ще излезе на 17 септември 2013, но потърпевшите са решени, че няма да седят със съкратени ръце. Според гръцкия електронен протал capital.gr частните лица, инвестирали в облигации ще потърсят защита от Организацията на обединените нации като се позоват на нарушение на правото на собственост, установено от конвенцията за правата на човека.

През март 2012 Гърция обяви, че ще намали външния си дълг чрез намаление на номиналната стойност на държавните облигации, които вече е пуснала в обръщение. По-голямата част от тях бяха изкупени от държавни и частни финансови институции, но една по-малка част беше предложена от банките на обикновени вложители, като сигурна инвестиция.

След окастрянето на дълга познато като PSI (Private Sector Involvement), потърпевши се оказаха не само големите инвеститори, но и гражданите, които се бяха доверили на системата и бяха закупили държавни облигации.

Големите инвеститори бяха представени в по-голямата си част от Международния институт по финанси, който подписа двустранно споразумение за стойността на окастрянето на дълга. То имаше условие да е доброволно, за да не се отчете като спиране на плащанията и държавата официално да фалира. Подобно споразумение обаче не беше подписано с частните лица, инвестирали в държавните облигации.

Според Съюза на физическите лица-инвеститори в държавни облигации общата загуба, които неговите членове е 85% от началната стойност на инвестицията. С поредица от действия те се опитаха да предотвратят загубата, но без успех. Последва жалба до Върховния административен съд, но и там жалбата не беше одобрена.

“От началото на PSI досега имаме 14 самоубийства на членове на съюза, които загубиха житейските си спестявания”, каза пред телевизия Skai Йоанис Маринопулос, който е председател на съюза. Той настоява властите да отменят решението на централната Банка на Гърция и финансовото министерство и частните инвеститори в държавни облигации да бъдат изключени от процеса както стана за Европейската централна банка миналата година. На 26 юни сряда Съюза на физическите лица-инвеститори свиква общ митинг, на който ще обяви следващите си действия.

Категории: Икономика облигации PSI криза външен дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus