Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осигурителна бомба за сегашното, но и за следващите правителства

30 Ноември 2009 / 21:11:31  GRReporter
1670 прочитания

Виктория Миндова
    В последно време се разиграват  „спекулативни игри” в борсовите среди и се разпространяват анализи, които не са справедливи за гръцката страна, изказа недоволството си министърът на финансите Георгос Папаконстантину в реч представена в рамките на симпозиума „Часът на Гърция”, организиран Гръцко – американската търговска камара. Папаконстантину каза, че международната криза и вътрешно–икономическата рецесия на Гърция са показали на светло колко неефективна е гръцката държавна администрация и колко е неотложна нуждата от генерални реформи в данъчното, социалното и финансово  законодателство.
    Министърът на финансите нарече днешното състояние на социално - осигурителната система „бомба” не само за настоящата администрация, но за бъдещите поколения, ако не се предприемат незабавни мерки за обновяването й . Три са основните промени, които правителството на ПАСОК се е заело да въведе с цел съживяването на икономиката на страната:  данъчни промени, законопроектът за който ще влезе за гласуване през  март 2010 година, промяна в разпределението и съкращение  на държавните разходи заложени в бюджета и реформа на социално – осигурителната рамка условията, на която се договарят в момента.
    Според министъра настоящият модел за развитие е изчерпан и сега усилията трябва да се насочат към разработване на нови методи за финансиране, пряко свързани с опазването на околната среда и подобряване на качеството на живот. Папаконстантину поясни, че с представянето през януари на Програмата за стабилност ще бъдат поставени основите на големи промени. На симпозиума говори и министърът на икономиката, развитието и търговското корабоплаване Лука Кацели, която подчерта, че ако не се тонизира пазарното търсене като цяло, икономическият възход няма да е възможен, което неизбежно ще забави или спре финансовото оздравяване на страната.     
    Министърът на икономиката заяви: „Няма място нито за небрежност, нито за бездействие.  Залогът не е правителствен, а национален. Длъжини сме в най – кратко време  да си възвърнем загубеното доверие на международните пазари. Трябва да осигурим финансовата стабилност и да създадем условия за възстановяването на икономиката на страната.”

Категории: Папаконстантину осигурителна реформа данъциИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus