Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От 500 до 3000 евро глоба за незаконна сонда

29 Септември 2014 / 15:09:10  GRReporter
1197 прочитания

Територията на цяла Гърция е „надупчена“ от 200 000 сонди и кладенци, в резултат на което са застрашени хиляди декари обработваема земя поради безконтролното използване на водните ресурси.

В много райони на Гърция проблемът е сериозен и съществува опасност да се промени коренно почвената карта на страната. Основната причина се състои в това, че сондите и кладенците, изкопани в цяла Гърция, често пъти и без нужното разрешително, предизвикват свличания на земна маса и увеличават по този начин опасността от наводнения.

Едновременно с това използването на водата без всякакъв контрол може да доведе до суша, с всички негативни последствия за земеделските култури. В опит да овладее ситуацията министерството на околната среда заплашва със солени глоби.

По-конкретно от сериозните глоби, достигащи до 5 000 евро, са заплашени собствениците и ползвателите на кладенци и сонди, „забравили“ да подадат съответното заявление за регистрация в Националния регистър на точките за водочерпене. До крайния срок, който след множество удължавания изтича във вторник, 30 септември 2014, всички собственици и ползватели, получили разрешително преди 20 декември 2005, както и тези, които никога не са получавали разрешително, трябва да подадат в съответната община необходимите документи за регистрация.

Въпреки полаганите усилия проблемът с регистрацията на точките за водочерпене продължава да стои нерешен от години. Същевременно според изчисления на министерството на околната среда в Гърция има общо около 200 000 такива точки, от които 20% (или 40 000) се смята, че са незаконни.

Този път процедурата е опростена, като се изискват само географски данни на точките за водочерпене и една клетвена декларация. Идеята е да бъдат улеснени главно земеделците, които са основната цел на мерките.

До момента най-големият проблем е установен в районите, където е констатирана концентрация на сонди и кладенци. Такъв е случаят с област Арголида, където според изчисленията те достигат 17 000, както и Тесалийското поле, включващо четирите области (Лариса, Магнисия, Трикала, Кардица), където се очаква да достигнат от 35 000 до 38 000. В големите градски центрове като Атина и Солун проблемът се появява след 1990 и голямата суша, като от тогава започват „да никнат“ сонди и кладенци, които са с много малки размери и евентуално могат да избегнат регистрацията.

Какво се предвижда

Общото министерско решение предвижда задължението да бъдат вписани в електронен регистър под формата на база геопространствени данни всички съществуващи точки за водочерпене. Тази база данни ще включва общ индекс на точките за водочерпене, т.е. географските координати, както са отбелязани в дигиталната карта на страната.

Според министерското решение, няма да е необходимо гражданите да следват някаква сложна процедура, тъй като след подаването на декларацията регистрацията ще става автоматично от Водните дирекции по места. Едновременно с това за тези, които не декларират своевременно собствеността-ползването на водните източници, се предвижда глоба от 1 000 до 5 000 евро, в зависимост от количеството на добиваната вода, тежестта и честотата на извършване на нарушението. След подаване на заявлението за вписване в Националния регистър на точките за водочерпене, срокът за което изтича утре, се изисква издаването на разрешително за ползване на водата, срокът за което е удължен до края на януари 2015.

Разрешителни и глоби

Според новата законодателна рамка, заявленията за издаване на разрешително ще се подават в общините по места и ще се издават от органите на децентрализираната администрация. Всички, които получат разрешително, ще трябва да инсталират водомер или електромер. При декларирането им незаконните сонди ще бъдат третирани като нови точки за водочерпене след плащането на съответната глоба. Проектът на общото министерско решение се отнася до определянето на категориите разрешителни за използване и изпълняване на проекти за оползотворяване на водните ресурси. Трябва да се отбележи, че глобите за незаконно използване на водата или за черпене на по-голямо количество вода от предвиденото в разрешителното, варират от 500 до 3 000 евро.

 

 

Категории: сонди кладенци Национален регистър министерство на околната среда решение глоби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus