Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От къде тръгват световните лидери

23 Май 2014 / 09:05:45  GRReporter
1339 прочитания

Полина Спартянова
    Казват, че ако досега не си взимал участие в конференция по модел на Организацията на Обединените Нации (Model United Nations), не си живял. Модел Обединени Нации (МОН) следва основните принципи на ООН и представлява кратка едноседмична конференция, в която млади хора взимат участие като делегати в различни комисии на организацията.  МОН е най-разпространената младежка международна проява в световен мащаб и до момента има над 400 такива конференции по света, които се провеждат ежегодно.
    Манолис Батистакис е един от множеството млади гърци, които се опитват да пробият пътя си към сцената на международните отношения, тръгвайки през първото препятствие – Модел Обединени Нации. Той е на 24 години и е завършил Mеждународни и Eвропейски науки в Македонския университет в Солун. За последните пет години е участвал в 25 симулации на ООН в Европа и е заемал позицията на Генерален секретар в две от тях. През 2013 година, малко преди да влезе в гръцката армия, кандидатства за поста на Генерален секретар в “Софийския интернационален модел обединени нации” (СОФИМОН) и малко по-късно е одобрен. „Още при първото ми участие в СОФИМОН се убедих, че конференцията има статут на 5-звезден МОН и това, което го направи толкова специален за мен, беше отношението на хората, които стояха зад неговата организация”, сподели Манолис за GRReporter.
    “Софийския интернационален модел обединени нации” е българският симулационен модел на Организацията на Обединените Нации и тази година ще се проведе за седми пореден път. Българската ежегодна конференция е една от най-популярните и престижни в света и още след своето първо издание през 2008 успява да получи официален поздравителен адрес за подкрепа от Организацията на Обединените Нации. През 2010 СОФИМОН е обявена за най-добрият Модел Обединени Нации за годината.
    За да разберем повече за дейността на фондацията и конференцията се срещнахме с Милен Христов, който е участвал в подготовката и организацията на последните четири издания и в момента заема поста „Менинджър на конференцията”. „Не е задължително да се интересуваш от политика или дипломация, за да участваш в “Софийския интернационален модел обединени нации”. Достатъчно е само да имаш силното желание да промениш отношението на хората към заобикалящия ги свят и да направиш промяната, която искаш да видиш в световен мащаб”, казва Милен докато ни запознава с дейността на българската симулация на ООН. За него СОФИМОН не е игра на дипломация, тъй като след края на конференцията всички резолюции, които са изготвени в този период, се документират и изпращат в щаба на ООН, където се разглеждат и има възможност да се обсъдят и приемат на по-високо равнище.
    Конференцията СОФИМОН е една от малкото МОН-ове, които разполагат със специализиран журналистически екип, съставен от международни кореспонденти на едни от най-популярните световни масмедии, за да отразяват процеса на работа в органите на ООН, ЕС и НАТО. Журналистическият панел на Информационната мрежа СОФИМОН проследява най-горещите събития от конферентните зали и ги публикува под формата на печатно и онлайн издание, които излизат едновременно по време на конференцията. За СОФИМОН 2014 неговите организатори са планирали ежедневна телевизионна емисия, която да излъчва най-важните акценти от работния ден на комисиите в конференцията.
    Международната фондация СОФИМОН, която се занимава с организацията на ежегодната едноименна конференция, е плод на действията на млади хора от над 50 националности, участвали в първите шест издания на международния Модел ООН в България. Конференцията в София разполага с активна мрежа от координатори в цяла Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. До настоящия момент в СОФИМОН са взели участие близо 700 делегати от цял свят и над 150 от България.  Според Милен Христов, благодарение на големия международен успех на първите шест издания на СОФИМОН, той и организаторите на тазгодишната конференция очакват в нея да вземат участие над 100 млади специалисти, които ще бъдат разделени в 7 органа и ще се фокусират върху работата на органите на ООН и Европейския съюз.
    „Освен че се запознаваш с лидерите на утрешния ден по време на конференцията, ти се предоставя и възможността да „влезеш в обувките” на онези, които седят на високите постове и от тях зависи, дали утре ще се събудим и вместо дънки и тениска ще ни се наложи да нахлузим кубинки и каски.” казва още Милен. Затова както и през всяка друга година, през 2014  делегатите на СОФИМОН  ще имат възможността да симулират дейността на едни от най-важните орагани на сцената на международните отношения: Съвет за сигурност на ООН, Съвет за човешки права на ООН, Икономически и социален съвет на ООН, Първи комитет от главната асамблея на ООН, НАТО, Съвет на министрите на ЕС – Външна политика и Съвет за сигурност на ООН, който се базира на исторически събития.

Категории: СОФИМОН 2014 Организация на обединените нации Европейски съюз световни лидери Полина Спартянова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus