Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

От всичко, което съм видял в Космоса най-красива е земята

29 Септември 2007 / 09:09:55  GRReporter
3053 прочитания

            „Когато започнах работа в NASA през 1964 година космическите изследвания бяха един от най-жестоките фронтове на Студената война, изследването на космоса беше безкомпромисна битка за надмощие между двата враждуващи блока. Днес това вече не е така и космическите изследвания са огромен двигател за развитието на технологиите и за разцвета на световната икономика. Без тях днес нямаше да имаме нито мобилни телефони, нито сателитна телевизия, които са толкова присъщи на човешкото всекидневие”, казва Атанасиос Иконому, единственият грък, който от 43 години работи в американската космическа агенция NASA.

            Атанасиос Иконому е създател на апаратурата APXS, която анализира радиацията и химическия състав на камъните на Марс и е част от най-успешната мисия, изстрелвана към Червената планета – Pathfinder през 1997 година. Участвал е в създаването на апаратури, включени в мисиите до Луната Apollo с първия американски астронавт Нийл Арнстронг през 1969 година и преди това Surveyor 1966-1968 година. От три години насам на Марс се намират роботите Spirit и Oportunity, които са изработени в Германия под конструктурското ръковедство на Атанасиос Иконому.

            „От всички космически снимки, които съм виждал най-красива е тази на земята”, признава гръцкият изследовател с толкова успешна кариера в NASA. Той напуска Гърция по време на гражданската война в страната през 1948 година, когато е на 11 години. Родителите му се узтановяват в тогавашна Чехословакия. Иконому завършва Пражкия университет, специалност Ядрена физика и заминава за Чикаго, където са емигрирали двамата му по-големи братя. Веднага с пристигането си започва работа в NASA.

Тези дни е в Гърция по повод честванията за 50-годишнината на космическите изследвания, които организира фондацията Евгенидио. В тях взимат участие и Чарлз Дюк, един от 12-те астронавти, стъпили на Луната с мисията Apollo 16 и Джон Стоук, представител на NASA  за космическия телескоп Hubble.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus