Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отдалечаването на GREXIT стабилизира пазара на недвижими имоти

15 Февруари 2013 / 16:02:06  GRReporter
899 прочитания

Възможността Гърция да излезе от зоната на еврото е бил един от най-сериозните фактори, които са допринесли за срива на пазара на недвижими имоти през 2012. Старите имоти в Гърция са поевтинели средно с 13% в сравнение с 2011. Средната стойност на спада на цените на новите сгради за цялата страна е 9%.

“Нивата на цените се определят от различни фактори. За конкретния период цените се повлияха от преговорите (с надзорната тройка на кредиторите) и специалната ситуация, в която се намира гръцката икономика. Разбира се роля играят и характеристиките на различните райони, търсенето и качеството на имотите”, казва изпълнителният директор на REMAX-Гърция Стелиос Самоладас, цитиран от Вима.

Според данните публикувани от брокерската къща 78% от имотите продадени през 2012 са били жилища – апартаменти, малки къщи и мезонети. Парцелите и офисните имоти са заели само 11% от бизнес дейността на REMAX. В района на Атика жилищата са направили 81% от общия обем на продажбите, офисните имоти имат 9-процентен дял, а парцелите и земеделските земи са само два процента от осъществените продажби.

Компанията не е извършила нито една продажба на свободен парцел през 2012 в Солун. 92% от покупко-продажбите са били на жилища и само 8% на имоти за бизнес цели.

В останалата част на страната (без Атика и Солун) продажбата на свободни парцели и земеделски имоти отбелязва значително по-голям интерес – 19%. Покупко-продажбата на жилища в провинцията заема 78% от пазара на недвижими имоти.

Трима от всеки четирима купувачи търсят имот, който е с малка или средна квадратура (под 110 квадратни метра). 21% от клиентите са търсели апартамент между 50-70 квадрата. Жилище под 110 квадратни метра са закупили 66% от купувачите в Атина, 64% в Солун и 87% в останалата част на страната.

85% от клиентите на REMAX са закупили жилище на старо. Почти половината от тази група са закупили имот, който е на повече от 20 години. Един на всеки трима в Атика от закупилите жилище е избрал апартамент, който е на повече от 30 години. В Солун техният брой доближава 60 на сто от закупилите имот на старо.

“Курсът на гръцкия пазар на недвижими имоти ще се определи главно от състоянието на местната икономика. Стабилизиране на икономическото положение и очакванията за растеж в последните месеци на 2013 могат да създадат условия на по-голяма сигурност и на положителна нагласа, което ще даде глътка въздух на пазара на имоти”, казва Самоладас. Той смята, че с предстоящата рекапитализация на банките могат да се създадат условията, които теоретично биха позволили на банките да "размразят" издаването на ипотечни кредити. Правителството от своя страна също може да подпомогне процеса по съживяване на пазара на имоти, ако смъкне данъчните оценки на имотите и намали данъка по прехвърляне – план, който засега изглежда неосъществим.

Категории: ИкономикаПазаринедвижими имоти Гърция спад криза данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus