Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откраднаха личните данни на девет милиона гърци

20 Ноември 2012 / 20:11:48  GRReporter
1550 прочитания

35-годишен мъж беше заловен и изправен във вторник пред прокурор за незаконно притежание на личните данни на девет милиона граждани, обявиха местните власти във вторник. Обвиненията са за нарушаване на закона за защита на личните данни. Следствието се е провело светкавично след подаден сигнал. Незаконно придобитата информация е била извлечена от базата данни на министерството на финансите. Става въпрос за имена на граждани, придружени от данъчния им номер, личния им адрес и регистрационен номер на личен автомобил, ако има такъв.

Информацията в гръцките медии каква е била професията на задържаният е разнобойна. Според zougla.gr той е работил във фирма за поддръжка на компютърната система и телекомуникациите, която си е сътрудничела с финансовото министерство. Бил дългогодишен служител на чуждестранната компания, която има представителство в страната и действа във сферата на информационните технологии. Според вестник Вима той е работил в маркетингова компания. Полицията съобщава, че не е женен и е жител на района на Атика.

“Разследването на случая започна вчера (понеделник 19 ноември) след жалба на служител на Агенцията за защита на личните данни, че непознато лице разполага незаконно в цифров вид с голям архив от лични данни на граждани”, заяви Димитрис Георгадзис, който е ръководител на отдела за борба с престъпленията в киберпространството към полицията. С активиране на разследването спец полицаите са открили външна памет с размер 320 гига байта и други три твърди диска с личните данни на гражданите.

Според говорителя на гръцката полиция Христос Манурас данните са били изтеглени, за да могат да се продадат по-късно на черния пазар. Единият вариант е те да бъдат използвани от фирми, които искат да разширят клиентските си списъци с рекламна цел. Другата възможност е използването им в незаконни сделки с фалшива самоличност. Задържаният отказва да даде показания пред полицията и заявява, че ще говори само пред съдебните органи.

Категории: АктуалноКриминална хроника интернет престъпления лични данни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus