Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха мъртъв един от заподозрените за съучастници на Акис Цохадзопулос

09 Октомври 2012 / 14:10:45  GRReporter
1278 прочитания

Индонезийската полиция откри трупа на 61-годишния търговец на оръжейни системи Власис Камбуроглу в малък хотел в центъра на Джакарта. До момента не е установено дали той е бил убит или е посегнал сам на живота си.
Неговото име стана известно около скандала с подкупите, които се смята, че е получавал бившият министър на отбраната Акис Цохадзопулос. Според гръцкото дипломатическо представителство в Индонезия Камбуроглу е пристигнал в островната страна на 27 юни. От тогава до момента, в който бе намерен мъртъв той е живял сам в конкретния евтин хотел. Трупът му бил открит от служител на хотела в 14:00 на 6 октомври. В стаята му били открити медикаменти за сърдечни заболявания и диабет.
Според информация, публикувана във вестник То Вима, който се позовава на гръцкия посланик в Индонезия Георгиос Веис, трупът на бизнесмена се намира в моргата. От посолството са се свързали със семейството му, което според индонезийското законодателство трябва да даде разрешение за провеждането на аутопсия, за да се установят причините за неговата смърт.
Основната част на съмнителната бизнес дейност на Власис Камбуроглу е била свързана с компанията Drumilian, която стана известна със скандала около името на Акис Цохадзопулос и оръжейните системи.
Drumilian International (Hellas) е била учредена през 1998 след подписването на договора за закупуването на ракетите TOR-M1 от Янис Сбокос, тогавашен главен секретар на министерството на отбраната и представителя на руската компания ANTEY Михаил Воробьов. Камбуроглу е бил член на първия управителен съвет на компанията, заедно с Фуад ал Заяд - португалски гражданин, бизнесмен и жител на Никозия. Власис Камбуроглу е живял в продължение на много години в атинското предградие Мелисия, заедно със съпругата си, която е англичанка и двете им деца. Според негови сътрудници той е живял вероятно в Бразилия и Швейцария. До момента обаче тази информация не се потвърждава.
Власис Камбуроглу даде показания по случая пред разследващата парламентарна комисия през декември 2004. Тогава той заяви, че компанията му със седалище в Атина не е получавала никакви суми по договорите за закупуването на оръжейните системи.
Неговата смърт в третия поред инцидент след убийствата на двама руски граждани, които се бяха опитали да разкрият тъмните връзки в доставките на руските оръжейни системи TOR-M1 на гръцката армия.

В същото време бившият главен секретар на военното министерство Янис Сбокос бе изпратен в предварителния арест по нареждане на атинската прокуратура. Той отхвърли обвиненията, че е узаконил средства от незаконни дейности. По всичко личи, че той е мистериозният “Янис” от записките на бившия министър Акис Цохадзопулос, който се е наел да изнесе парите от подкупите в чужбина, а след това е отказвал да ги върне.

Бившата съпруга на Акис Цохадзопулос, Гудрун Молденауер бе освободена, без да й се предявят обвинения след показанията, които даде пред следователя. Настоящата му съпруга Вики Стамати продължава да отрича, че има някакво участие в случая.

Категории: Криминална хроника руски оръжейни системи TOR-M1 подкупи Акис Цохадзопулос Власис Камбуроглу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus