Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха телата на четирима от имигрантите, загинали при Фармакониси

08 Февруари 2014 / 13:02:09  GRReporter
1828 прочитания

На дълбочина 73 метра близо до Фармакониси е открита турската лодка, която потъна, погребвайки със себе си  имигранти, които се опитваха да стигнат до европейска територия. Открити са телата на 4 изчезнали, двама възрастни и две деца.

Както пристанищната полиция съобщи, съдът е открит в четвъртък от екипажа на океанографския кораб „Страбон” на Военния флот и в петък сутринта водолази са достигнали до него. Там в едно помещение са открити телата  на един мъж, една жена, едно момче и едно момиче. На същото място според източниците са открити и други тела, но заради ограничените размери на кабината, малкото време, с което са разполагали водолазите и риска от операцията, не е било възможно да бъдат извадени.

По нареждане на следователката, четирите тела ще бъдат закарани на остров Родос, за да им бъде направена аутопсия.

Еврокомисарят на вътрешните работи Сесилия Малмстрьом изрази очакването си, че разследването на трагическото събитие край Фармакониси ще е бързо, подробно и прозрачно. От своя страна вицепремиерът Евангелос Венизелос, говорейки пред Европейския парламент  увери, че разследването ще е пълно и без никакви ограничения.

Малмстрьом заяви, че операцията край Фармакониси е била „спасителна” и каза, че от контактите си с Гърция се е уверила, че е отбелязан голям напредък, но все още има висящи въпроси. Тя припомни, че при охраната на границите връщането обратно е незаконно, и добави, че има твърдения, че от гръцката страна са се опитали да върнат емигрантите към Турция.

От своя страна Венизелос изрази скръбта на гръцкото правителство и на гръцкото общество за трагическата катастрофа и увери, че независимото разследване ще е „пълно и няма да има никакви ограничения”. Той отбеляза, че това трябва да послужи за урок и спомена за писмото, изпратено от министър Милтиадис Варвициотис до Съвета на Европа и до компетентния еврокомисар, уверявайки,че обстоятелствата на катастрофата ще бъдат осветени напълно.

Венизелос подчерта засиления натиск към гръцката брегова ивица и отбеляза, че той се е засилил след август 2012 и началото на гражданската война в Сирия. Вицепремиерът припомни за европейската солидарност и равномерното разпределение на товара, изрази пожеланието си до юни да е завършен планът за управление на имигрантските потоци и подчерта, че той няма да даде отговор на организираната престъпност.

Критики относно имиграционната политика

След това Мария Копа (ПАСОК) осъди изявленията на министъра на обществения ред, който раздели имигрантите на две категории и на министъра на флота, който обвини евромисаря, че създава политически проблем. „Не можем да създадем две категории хора, защото човешката същност е една” отговори Венизелос и повтори, че законът ще се прилага строго.

Евродепутатът Никос Хундис (СИРИЗА) поиска от комисаря да се промени европейското законодателство за имигрантите.  Критон Арсенис (ПАСОК) поиска преразглеждане на Дъблинското споразумение, а Мариета Янаку и Георгиос Кумуцакос подчертаха нуждата от справедливо разпределение на тежестите за справяне с имигрантския натиск.

 

Категории: трагедия при Фармакониси комисар Сесилия Малмстрьом Евангелос Венизелос Европейски парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus