Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Отлага се сливането на Националната банка на Гърция и Eurobank

08 Април 2013 / 07:04:37  GRReporter
1569 прочитания

Поредното банково сливане в Гърция се превърна в отминала идея, след като управителните съвети на Националната банка на Гърция и Eurobank уведомиха ръководството на Банката на Гърция, че не са в състояние да съберат 10 на сто от необходимите за рекапитализацията им средства от частни инвеститори. И двете финансови институции ще преминат към Фонда за финансова стабилност, което на практика означава национализирането им.

    В последните дни в медиите се появиха много информации, че около сделката с двете банки се събират облаци и се надига буря. Представителите на кредиторите, които първоначално искаха от гръцките банки да се окрупнят и консолидират изглежда, че не са останали доволни от конкретните схеми и бизнес планове, предложени им от управителните съвети на националната банка на Гърция и Eurobank. Има малко детайли в пресата, но едно от нещата, с които Пол Томсън, Матиас Морс и Клаус Мазух са били категорично против е размерът на обезщетенията за съкратените висши служители на Националната банка на Гърция. Според информации в пресата, на 800 служители е трябвало да бъдат изплатени компенсации от общо 200 милиона евро.
    От своя страна гръцкото правителство настояваше на всяка цена да се стигне до съгласие с кредиторите за съдбата на двете банки. Правителствените кръгове смятаха за много лош сценарий сливането на Националната банка на Гърция и Eurobank да се обсъжда на ниво Eurogroup, тъй като там всички варианти биха били възможни.

    Провалът на сделката за сливането на двата финансови колоси срина акциите им на борсата с рекордните 30 процента. “Признанието, че нито една от двете финансови институции няма да може да събере 10 на сто частни инвестиции за рекапитализацията си е достатъчно негативно развитие. Това показва на акционерите им, че държат акции на една национализирана банка”, коментира пред Нафтемборики Мария Канелопулу, анализатор от борсовата компания Euroxx. С 20 на сто поевтиняха и акциите на банка Пиреос, като чяло банковият индекс на Атинската борса се срина със 17 на сто.
    Очаквайте подробности.

 

Категории: Националната банка на Гърция Eurobank Фонд за финансова стабилност дългова криза гръцки банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus