Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отнеха лиценза на три кооперативни банки в Гърция

20 Март 2012 / 22:03:11  GRReporter
1167 прочитания

Банката на Гърция отне лиценза на три малки кооперативни банки в Гърция след като установи опасни отклонения в балансите им. От централната банка съобщиха, че отнемането на лицензите за дейност на Ахейската кооперативна банка ООД, Ламийската кооперативна банка ООД, Лесбос-Лимнос ООД е неизбежно, след като многократните усилия за преодоляване на слабостите на тези банки не са дали резултат и не са успяли да възстановят тяхната жизнеспособност.

Надзорниците настояват, че отнемането на лиценза на трите финансови институции няма да повлияе на вложителите и те няма да загубят депозитите си. Според оповестените данни тези банки са имали общо депозити в размер на 300 милиона евро и кредити от 250 милиона евро. Местни търговски банки вече проявяват интерес към портфейлите на закритите институции, а проблемните кредити ще бъдат отписани от ликвидаторите според законната процедура. В случай на възможност някои от кредитите ще могат да бъдат прехвърлени към други банки.  

Кооперативните банки притежават недвижимо имущество в рамките на един регион и отдават заеми само на притежателите на дялове, и нямат акционери. От Банката на Гърция казват, че срива на кооперативни банки е дошъл като естествено последствие от финансовата криза и натискът на рецесията. Много от участниците в тях са продали в последните две години дяловете си, което е довело до отслабване на основния капитал на банките.

Между причините за срива на трите банки се включва и лошият мениджмънт, а някои информации сочат, че в Ахейската кооперативна банка има данни и за злоупотреби. Служителите от тази банка отказаха да приемат закриването на тяхната финансова институция и вторник окупираха централния офис на Ахейската кооперативна банка, за да попречат на ликвидаторите да влезнат и да започнат дейността по закриването й. В Ахейската банка работят 103 души, има 15 хиляди акционери и 12 клона. Директорът на кооперативната банка Евангелос Флоратос обяви решението на Банката на Гърция за нелогично и прибързано и иска среща с председателя на централната банка Георгиос Провопулос.

Отнемането на лиценза на кооперативните банки предизвика безпокойство в цялата страна, като същевременно се пуснаха слухове за разклащането и на други кооперативни банки. Въпреки това, тази информация не се потвърждава от представители на банковите среди.

Категории: ИкономикаПазари кооперативни банки Гърция ликвидация отнемане на лиценза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus