Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отново вдигат данъците, за да не уволнят държавни служители

28 Септември 2012 / 19:09:05  GRReporter
2245 прочитания

Ново цунами от данъци се готви да залее Гърция. Политическите лидери, които подкрепят тристранното коалиционното правителство се договориха помежду си, че няма да уволняват държавни служители. Това не остави големи възможности за маневра в програмата за фискална консолидация и в крайна сметка оздравяването на гръцката икономика се крепи на съкращаването на разходите с ключови звена - пенсии, заплати и социални помощ.

Общо консолидирането на бюджетните разходи трябва да спести 11,5 милиарда евро. 7,5 милиарда евро ще дойдат от съкращението на заплатите, пенсиите и социалните осигуровки. 1,1 милиарда евро ще се спестят от удължаването на пенсионната възраст до 2014 и 2,9 милиарда евро ще дойдат от структурните реформи.

В допълнение Гърция се ангажира да увеличи приходите от данъци с три милиарда евро до 2014, което ще коства скъпо на обикновените данъкоплатци. Правителството се готви да вдигне данъка върху приходите от лихви на банковите депозити с 5%. От 10% днес данъкът ще стане 15%. Според изданието moneyonline.gr, ако на срочен депозит са поставени 100 хиляди евро, на които се начислява лихва от 4,5%, печалбата преди данъци за вложителя е 4500 евро на година, а данъкът съответно е на стойност 450 евро. Ако неговата ставка се вдигне на 15%, дължимият данък върху печалбите от лихви ще стане 675 евро или с други думи ще се повиши с 225 евро. Чистата печалба след данъци за вложителя ще се стопи на 3825 евро от 4050 евро. В този случай гръцките анализатори предвиждат, че мярката ще има обратен ефект и не само няма да помогне за увеличението на приходите в държавната хазна, а ще активира ново масово изтегляне на депозитите от Гърция.

Съгласуваните досега мерки в приходната част на плана за оздравяване на местната икономика са: 

-       Заетите на свободна професия да бъдат облагани с 35% данък върху доходите от първото евро без право на необлагаем данъчен минимум на дохода.

-       Данъкът удържан при източника за търговските предприятия и някой групи от списъка на свободните професии може да скочи от 20% на 25%.

-       Авансовата вноска за изплащане на дължимия годишен данък ще стане 60% от 55% днес

-       От 2013 за пенсионери и обикновени служители ще започне поетапно увеличаване на прага на необлагаемия минимален доход с по 1000 евро, който в момента е 5000 евро.

-       Новата данъчна скала ще се състои от четири нива, като най-ниските доходи над 5000 евро на година ще се облагат с 15% данък общ доход.

-        Годишните доходи, които надвишават 100 хиляди евро ще се обложат с 35% данък общ доход.

-       Данъчните облекчения и социалните помощи ще се преразгледат и ще се дават под много строго социални критерии.

-       Обсъжда се недекларираните банкови вложения на гръцки граждани със сметки в чужбина да се обложат с 35% или 40%.

-       Правителството обещава намаление на корпоративния данък от 43% на 30% или 35%.

-       Ще се въведе нов тип данъчно облагане на недвижимото имущество.

В края на тази седмица коалиционното правителство оповести в гръцките медии и част от допълнителните промени, които възнамерява да направи в данъчното законодателство, за да спаси работните места на чиновниците в публичната администрация:

-       Отменя се необлагаемата данъчна скала за приходите на семейства с едно или повече деца. При едно дете държавата позволява две хиляди евро допълнително необлагаем доход на година, освен необлагаемите 5000 евро като начална база. Сега това облекчение ще бъде отменено.

-       Изравняване на цената на нафтата за отопление с тази за движение на превозни средства. Скокът се очаква да е с 60% в сравнение с миналата година

-       Ново увеличение на акциза върху тютюневите изделия

-       Допълнителен данък върху виното

-       Намаление на ДДС за заведенията за обществено хранене, което ще се компенсира с нова такса за издаване на лиценз за право на пушене в кафенета и ресторанти

-       Съкращаване на 6% на връщането на ДДС на земеделците.

75% от мерките за фискална консолидация ще се въведат още през 2013. Останалите трябва да влязат в сила от 2014. Засега обещанията са, че чрез структурни реформи държавното управление ще намалят с около два милиарда евро разходите в секторите на публичното здравеопазване, военната защита, образованието и разходите на организациите за местно самоуправление. Ако правителството не успее да се справи с поставените цели в определената времева рамка, ще се наложи ново съкращение на заплатите и пенсии и може би нов скок на данъците. За намаление на държани служители не се споменава нищо.

От страна на съкращенията в бюджета правителството залага на:

-       Удължение на минималния работен стаж за излизане в пенсия от 15 на 20 години

-       Намаление на допълнителните професионални пенсии по скала от 1% до 15% за суми между 1000 евро до 2000 евро.

-       отменят се 13-та и 14-та пенсия за осигурените в земеделския фонд с най-ниска пенсия от 320 евро

-        таван на пенсиите на старите моми и ергените до 720 евро

-       намаление на социалните помощ за инвалиди и социално слаби

-       намаления на пенсиите и заплатите на униформените и военните с 12%

Категории: ИкономикаПазари Гърция държавен сектор данъчно законодателство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus