Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оздравителната програма на Гърция е извън релси

05 Юли 2012 / 15:07:24  Виктория Миндова
935 прочитания

Оздравителната програма на Гърция е извън релси са установили представителите на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия на първата си среща с новия финансов министър на Гърция Янис Стурнарас. Сега остава техническите им сътрудници да установят с точност, които са най-големите пропуски в изпълнението на програмата и как те могат да бъдат компенсирани в следващите месеци.

На среща с журналисти Стурнарас заяви: "Програмата е извън рамките в някои случаи, в други е по план. Три месеца са минали от последната мисия и много неща се промениха”, заяви Стурнарас на среща с журналисти. Той подчерта, че страната е преминала две изборни кампании и сега вече няма време губене и трябва да се предприемат реални мерки.

 “От днес влизаме в много дълбоки води. Няма да чуете много приказки от нас, защото имаме много проблеми за решаване. Очаква ни много тежка работа и трудни времена. Въпреки това аз съм оптимистичен човек по природа и мога да ви кажа, че виждам светлина в тунела, но този тунел е много дълъг, затова трябва да имаме търпение”. За новите си колеги, заместник-министрите Георгиос Мавраганис и Христос Стайкурас, Стурнарас заяви: “Заемам този много тежък пост с двама много добри специалисти. Работили сме като икономисти заедно дълго време и познаваме характеристиките един на друг”.

В последните две години и половина, от както Гърция въведе Меморандуна за финансова помощ журналистическите, както и някои политически среди негодуват, че надзорната тройка се информира за състоянието на гръцката икономика преди обществеността.

На провокационен въпрос на журналист “Смятате ли да смените процедурата и първо да информирате обществеността и парламента, а след това тройката за състоянието на местната икономика?”, Стурнарас отговори дипломатично. “Тройката са наши партньори, а не окупатори. Те представляват кредиторите, които в последните години са дали доста пари на Гърция, така че сме задължени да си съдействаме”. В заключение, Стурнарас сподели с журналистите, че на раздяла след първата им среща, представителите на надзорната мисия на кредиторите са заявили: “В понеделник на срещата на Юрогруп няма да изкараш добре”.

Преговорите с тройката се очаква да бъдат тежки и гръцкото правителство се опитва да подготви почвата за извоюването на някои отстъпки. Черната дупка в бюджета е около две милиарда евро, главно поради забавянето на реформите около двата изборни периода. Източник от правителството е заявил пред Wall Street Journal, че ако кредиторите не покажат гъвкавост, страната може да бъде докарана до нови избори, защото засега изискванията на тройката остават твърде големи за възможностите на днешното управление.

Междувременно източници от банковите среди заявяват, че след изборите на 17 юни, когато Гърция най-сетне се сдоби с демократично избрано правителство, а не със служебно управление депозитите в банките са се увеличили с пет милиарда евро. Изтичането на средства от местната банкова система са изчислени на 90 милиарда евро в последните три години. Поемането на задълженията на новия финансов министър в Гърция не успя да успокои финансовите пазари и в четвъртък Атинската борса отбеляза загуби. Тя затвори с отрицателен резултат, а основният й показател завърши на 637 базови пункта със спад от 2,03% и оборот от 40,6 милиона евро. Загуби отбелязват и останалите европейски финансови пазари.

Категории: ИкономикаПазари Янис Стурнарас Гърция финансов министър надзорна тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus