Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАМЕ очаква масови уволнения в пощите и влошаване на услугите

23 Август 2012 / 17:08:59  Виктория Миндова
1992 прочитания

Един от най-силните козове на тристранната коалиция за излизане от кризата днес е приватизационната програма. В нея са включени продажбите на поредица от големи държавни компании, които имат ключови позиции на местния пазар. Една от “златните кокошки” на правителството на Андонис Самарас, която може да донесе добри приходи в държавната хазна е дружеството “Гръцки пощи” (ЕЛТА). Държавата притежава 90% от компанията, която има монополна сила в областта на пощенските услуги. На територията на Гърция действат множество малки и по-големи фирми, които предлагат куриерски услуги, но “Гръцки пощи” АД остава най-големият играч на пазара.

Служителите в пощите се обявяват категорично против продаването на дори малка част от акциите на компанията, но най-сериозните опоненти на приватизацията остават членовете на синдикалния съюз на Гръцката комунистическа партия ПАМЕ. “Ние знаем, че приватизацията е еквивалентна на уволнения, премахване на трудови и осигурителни права. По този начин ще се влошат предлаганите пощенски услуги. Това ще навреди най-много на отдалечените райони, в които пенсионерите, собствениците на малки и средни предприятия, но и обикновените семейства трябва да имат достъп до лесна комуникация и пощенски услуги”. Това заяви специално за GRReporter ръководителят на ПАМЕ в “Гръцки пощи” Василис Витос. Той поясни, че ПАМЕ предприема поредица от срещи и беседи със служители на държавните пощи в различни градове, за да ги информират за правата им и да организират протестни комитет по служби, които в правилния момент ще се вдигнат едновременно на стачка, за да спрат приватизационните процеси.

Според Витос първата среща преди началото на есента в Атина е минала много успешно и за каузата са привлечени не малко служители. “ПАМЕ категорично се обявява против всяка продажба на държавно имущество. Ние искаме служителите да сразят опита за продажба на пощите”, настоява той и смята, че главният синдикален орган в сектора - Общогръцката федерация на синдикатите в пощенските служби работи в услуга на правителството и неофициално подкрепя либерализацията на далекосъобщенията и телекомуникациите. Членовете на ПАМЕ не допускат и отказват да приемат, че може да се извърши приватизационна сделка, от която да се създадат ползи и за служителите. Според тях пощите трябва да запазят държавния си характер, защото по този начин те принадлежат на народа, а не на частно лице или корпорация, която има за цел печалба и рентабилност.

На въпроса “Можем ли да очакваме активни стачни действия в гръцките пощи през тази есен?”, Василис Витос отговори уклончиво. Той заяви, че управленският орган на синдиката е взел официално решение за предприемането на активни стачни действия, но тяхната дата все още не е определена точно. Първата проява се очаква да бъде в навечерието на Солунския панаир, който традиционно се провежда в началото на септември. Дали гръцките пощи ще замразят дейност в същия период като протест срещу приватизацията, все още не е известно.

Продажбата на държавна собственост е един от най-сигурните начини Гърция да привлече чуждестранни инвестиции в период на криза. На срещата с ръководителя на Юрогруп тази седмица, премиерът Андонис Самарас отново изтъкна предимствата на приватизационния процес. Той го определи като мярка, която ще даде първа крачка на страната към възвръщане на икономическия ръст. Това означава, че едва ли коалиционното правителство ще се поддаде на натиска на някои синдикати, за да промени стратегията си в тази област. Василис Витос обаче не се съгласи с тази теза: “Приватизацията може да е в основния план за действие на правителството, но не забравяйте, че приоритетите на управлението могат да се променят всеки момент. Списъците за раздържавяване постоянно се изменят”, подчерта той. “Ние вярваме, че служителите има силата да спрат разграбването на държавната собственост. Ако се организират и се вдигнат единно, приватизациите няма да се осъществят”, заяви синдикалистът в заключение.

Категории: ИкономикаПазари пощи приватизации ПАМЕ стачки протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus