Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live ПАСОК държи СИРИЗА в напрежение. Комунистите отказаха сътрудничество

08 Май 2012 / 21:05:02  GRReporter
1370 прочитания

Страната се намира пред задънена улица и в момента изпраща сигнал за нестабилност в чужбина, настоява Венизелос. В публично обръщение в края на втория ден след изборите, той повтори предложението си - само правителство на националното съгласие с участието на Нова Демокрация, ПАСОК, СИРИЗА и Демократична левица може да вдъхне доверие за възможностите на Гърция да се възстанови. “Резултатът от изборите сочи, че народът иска две основни неща. Гърция да остане със сигурност в еврозоната и едновременно да достигне най-добрия вариант на оздравителната програма, така че да се помогне на гръцките граждани, да се стимулира икономическия ръст и да се намали безработицата”. 

Венизелос подчерта, че политическите партии трябва да си пазят силите за преговори вън от Гърция. Там страната трябва да защити икономическата си политика, каквато и да е тя след като новото правителство поеме властта. Лидерът на гръцката социалистическа партия остави картите си скрити дали би си съдействал със СИРИЗА, но намекна, че партията не е готова да се откаже от задълженията поети към Брюксел и Вашингтон с подписването на Меморандума за финансова помощ. Евангелос Венизелос заяви: “Нека господин Ципрас да изчака нашата среща. Тя ще е много важна. Ние имаме само едно условие – да не се окаже Гърция извън еврозоната и Европейския съюз. Нещата трябва да станат по-добре за гърците, а не по-зле”.

Докато Ципрас прави план как ще привлече ПАСОК на своя страна или решава дали въобще иска тяхната подкрепа, лидерката на “Социален алианс” Лука Кацели обяви, че ще подкрепи правителство на левицата на СИРИЗА. Нейната партия остана извън парламента, защото не успя да прескочи трипроцентовата бариера, но радикалната левица в момента се нуждае от възможно най-широка подкрепа.

Гръцката комунистическа партия (ККЕ) от своя страна не се оказа толкова отзивчива, колкото отлюспената от ПАСОК Кацели. Те отказаха да си сътрудничат на каквото и да е ниво с партията на Ципрас. Главната секретарка на гръцките комунисти Алека Папарига дори не се срещна с Алексис Ципрас, а му отказала сътрудичество в кратък телефонен разговор. Още в предизборната си платформа ККЕ се обявиха “За” излизането на Гърция от Европейския съюз и единната валута, което е в противоречие с временната про-европейска линия на СИРИЗА.

 

В същото време стана ясно, че Алексис Ципрас планира да изпрати писмо до ръководството на Европейската централна банка, Европейската комиция и Европейския съюз, с което да ги уведоми, че Гърция се отказава от задълженията си по договора за финансова помощ. Той ще “изиска” от Марио Драги, Жозе Емануел Барозо и Херман Ван Ромпой алтернативен план за преодоляване на гръцката криза, който ще е основан на мерки за икономически ръст. С писмото си до европейските ръководители, Ципрас ще се опита да отмени задълженията на Гърция към кредиторите.  Според него ангажиментите поети от предишното правителство са невалидни, защото ПАСОК и Нова Демокрация са подкрепени само от една трета от гръцкия народ. 

Смесените сигнали от Гърция не закъсняха да предизвикат ответни реакции от чужбина. Първата от тях бе коментара на представители на агенцията за кредитен рейтинг Fitch, че Европа няма да се разпадне от излизането на Гърция от съюза на единната валута. Финансовият министър на Германия Волфганк Шойбле също наблюдава с интерес развитието на политическата драма в Гърция и предупреждава, че място за предоговаряне няма. Може би само допълнителни мерки за стимулиране на икономическия ръст. Председателят на Европейската комисия Емануел Барозо от своя страна бе категоричен - или следвате установената програма за оздравяване, или сте изложени на неконтролируем фалит.

Категории: Политика СИРИЗА Ципрас ПАСОК ККЕ Венизелос Кацели Папарига
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus