Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАСОК се разпада, бизнесът настоява за стриктно спазване на мерките

16 Февруари 2012 / 21:02:26  Виктория Миндова
1194 прочитания

Ако правителството не бе приело втория договор за финансова помощ в неделя 12 февруари, Гърция нямаше да фалира, нито да излезе от еврозоната, твърди бившата министърка на икономиката и по-късно на заетостта Лука Кацели. В прескоференция бившата подчинена на провалилия се премиер Георгиос Папандреу обясни, че е гласувала против Меморандум 2 защото смята, че той ще ускори идването на неконтролирания фалит. Тя смята мерките за промяна на трудово-правните отношения за противоконституционни и е категорична, че Гърция е троянският кон в опита на политиците да изменят завинаги правилата на трудовия пазар в Еворпа.

Лука Кацели бе в правителството на Георгос Папандреу, когато Гърция удари дъно и се наложи да вземе първата финансова помощ. Тя заяви, че по това време е смятала Меморандума за един обикновен договор за заем, което в последствие не се е оказало истина. Според нея под ултиматума “мерки или фалит”, парламентът е приел много тежки реформи, които са задълбочили икономическата криза и са засилили рецесията.

“Става въпрос за недопустима кампания за сплашване на гражданите, в която правителството и тройката размахват постоянно изхода на Гърция от еврото и некотролируемия фалит въпреки, че няма нормативна разпоредба, която да предвижда изваждането на страна-членка от валутната зона”. Кацели е категорична, че Меморандум 2 обслужва нуждите на гръцките институционални кредитори (страните от Европа и Европейската централна банка), така че страната да фалира в удобно за тях време, вместо сама да обяви мораториум върху плащанията. “Няма как да ни изхвърлят от еврото, дори и да искат”, бе лайтмотивът, който прозираше в речта на Кацели. С този довод тя обясни и защо правителството не е трябвало да се съгласява с условията на тройката за строги икономически съкращения срещу финансова помощ. “Имаме сериозна база за преговори, но не ми е ясно защо не я използваме”, заключи въпросително тя.

Докато бившата министърка даваше обяснение, защо е направила обратен завой във вижданията си, нейните колеги Евангелос Венизелос и Андреас Ловердос се обединиха в мнението, че ПАСОК има нужда от незабавно ново управление. Те обединиха сили, като поставиха официално кандидатурата на сегашния министър на финансите Евангелос Венизелос за лидер на социалистическата партия. Всичко това се случи докато Георгиос Папандреу, който за кратко време още (както изглежда) е председател на ПАСОК бе на посещение в Изрел като гост на местен бизнес форум. Членове на партията определят ПАСОК като обезглавено пиле, което се лута наляво-надясно, а старшата депутатка от социалистическите редици Васо Папандреу е категорична, че Георгиос Пападреу трябва най-сетне да отстъпи наследствения си трон. Междувремено сериозните различия в позициите на парламентарните групи се оказа причина да се отмени насрочената за петък среща на политическите партии.

Докато политическият климат в Гърция остава нестабилен и корабът на социалистите продължава да се люшка, бизнес елитът в страната вижда съвсем ясно какво трябва да се направи. Икономическият анализ на Алфа Банк сочи, че ако страната си изиграе правилно картите и приложи стриктно мерките заложени в Меморандум 2 заедно с процеса PSI, през 2020 Гърция може да смъкне външния си дълг под 100% от БВП. Засега предвижданията на Европа са, че след осем години икономическа дисциплина дългът трябва да достигне 120% от БВП при 160% от БВП сега. Международният валутен фонд вижда бъдещето на Гърция в по-черни краски и предвижда неговия размер близо до 130% от БВП. Каквито и да са перспективите за развитието на дълговата криза, банкерите настояват страната да се придържа тясно към предначертания икономически план. Според тях само така може да се избегнат катастрофалните последствия на неконтролирания фалит.

Категории: Политика криза Кацели Венизелос Ловердос ПАСОК
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus