Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

PSI отлага туристическите резервации

30 Януари 2012 / 19:01:22  Анастасия Балездрова
2220 прочитания


Тежка е атмосферата сред заетите в областта на туризма, поради ниския брой на предварителните резервации на туристически пакети за Гърция. Първите отзиви от чужбина не са никак „розови” за предстоящия летен сезон, понеже предварителните резервации са с 20 на сто по-ниски от същия период миналата година.

Хотелиери и туристически агенти смятат, че събитията в Гърция са създали една много негативна картина за гръцкия туристически продукт. Наскоро много от тях заявиха, че забавянето на подписването на договора за доброволното орязване на гръцкия дълг играе ключова роля за резервациите.

GRReporter се обърна към председателя на Гръцката асоциация на агенциите за пътуване и туризъм (HATTA) Георгиос Телонис с въпроса как PSI засяга туристическия сектор.

„Процедурата около подписването на договора за PSI създава съмнения дали Гърция ще остане в еврозоната или ще се върне обратно към драхмата. Докато този процес не приключи това съмнение ще продължи да съществува в мисълта на потребителите. Финансовата стабилност и сигурността, че е страната ще продължи да се използва еврото не са даденост. Понеже чувства тази несигурност средният европейски гражданин изчаква, за да види какъв ще е изходът на преговорите. И това е доброто обяснение на нещата”, отбеляза той. Лошото, пак според него е, че туристите може да решат тази година да се насочат към други страни и да отложат ваканцията си в Гърция за следващата година.

„Във всички случаи забавянето на сключването на договор за доброволното орязване на дълга, решаването на всички останали открити теми на гръцката икономика и на установяването на стабилност влияят на туризма на всички нива”, категоричен е той и посочва, че „някои от резервациите се отлагат за по-късен период, т.е. има закъснение в тяхното потвърждаване, а в други туристите променят своята дестинация”.

Заетите в туристическата индустрия отчетоха загуби по време на коледните и новогодишните празници. Според Георгиос Телонис това не е изненада за никого, предвид факта, че финансовите възможности на повечето гърци намаляха. „В резултат на това има голям спад в пътуванията им по време на празниците. Смятам, че той е около 30 на сто в пътуванията в страната и чужбина”.

Председателят на туристическите агенти заяви, че все още е рано да се правят прогнози за туристическия поток през великденските празници, както и за летния период. „В момента отбелязваме сдържаност по отношение на предварителните резервации. Не зная какво ще бъде развитието на тази ситуация. Несигурността е свързана с PSI. Колко по-скоро приключи процедурата по сключването на договора, толкова по-бързо ще се съвземат пазарите, т.е. нашите клиенти. В същото време текат туристическите изложения, туроператорите преговарят и сключват договори с хотелиерите”.

Категории: Икономика туризъм PSI резервации рецесия гръцка асоциация на агенциите за пътуване и туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus