Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Падането на Борисов водеща международна новина за гръцките медии

20 Февруари 2013 / 21:02:37  GRReporter
1771 прочитания

Оставката на българското правителство е една от водещите теми в гръцките медии. Основните заглавия са: „Протести и полицейско насилие събориха българското правителство”, „Българското правителство подаде оставка” и „Борисов казва "не" на участие в служебен кабинет”.

„След протестите на гражданите в цяла България срещу политиката на бюджетни съкращения и високите цени на електричеството правителството подава оставка, както обяви премиерът Бойко Борисов. От своя страна участниците в протестите заявяват, че няма да престанат да ги организират”, пише вестник Етнос.

Авторът на статията се позовава подробно на изявленията на досегашния български министър-председател, че не може да остане начело на кабинет, в чийто мандат полицията бие граждани. „Бойко Борисов заяви, че причината за оставката му е опасността гражданските протести да прераснат в кървави”, пише още изданието и допълва, че ГЕРБ няма да участва в служебен кабинет.

Вестникът подчертава, че основната причина за оставката на правителството са гражданските протести, но цитират български медии, според които много от участниците са се обявили за падането на правителството.

В статията се представят позициите на лидерите на опозиционните партии  в парламента. „Оставката на премиера е дезертирането на управляващата партия ГЕРБ от нейните отговорности”, цитира председателя на ДСБ Иван Костов изданието.

„Г-н Борисов избра единствения възможен изход от създалата се ситуация”, коментира лидерът на партия Движение България на гражданите Меглена Кунева, пише Етнос и допълва, че от СДС са поискали предсрочни избори.

Гръцките медии посветиха обстойни репортажи на гражданските протести и най-вече на снощните сблъсъци между участниците в тях и полицията, вследствие на които бяха ранени 14 души.

Вестник Нафтемпорики обяснява, че следващата стъпка е гласуване в парламента във връзка с оставката на правителството. Изданието посочва, че около 500 симпатизанти на партия ГЕРБ са се събрали пред парламента, за да се противопоставят на решението за оставка.

„Лидерът на социалистите Сергей Станишев определи оставката на правителството като панически ход, а според председателя на Движението за права и свободи Лютви Местан тя е естественият край на един неуспешен правителствен мандат”, допълва Нафтемпорики.

Вестник То вима описва решението на Бойко Борисов за оставка на правителството на ГЕРБ като изненадваща, „въпреки напрегнатата атмосфера в София. Днес се очакваше ремонт в кабинета от страна на премиера. Това не личеше от действията му през изминалите дни”, коментира още изданието и допълва, че началото е било дадено от оставката на вицепремиера и финансовия министър Симеон Дянков.

Събитията в България предизвикаха десетки коментари в социалните медии. Те варираха според идеологическата насоченост на коментаторите. Много леви изразиха задоволството си, че „поне премиерът на България се обяви открито срещу полицейското насилие”. Характерни коментари в Twitter:

- „Бедни ми Борисов. Тук полицейското насилие не само не сваля правителството, а то дори убеди народа, че без насилие няма държава”.

- „Вече не съществува никаква опасност да станем като България. Правителството обеща да не подаде оставка колкото и полицейско насилие да бъде упражнено”.

Други коментираха с насмешка тази констатация, като ги информираха, че „в миналото Борисов е бил зает в охранителния бизнес”.  

Категории: ПолитикаМедии Бойко Борисов оставка социални медии коментари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus