Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Падащи звезди в понеделник срещу вторник

14 Ноември 2014 / 17:11:51  GRReporter
1005 прочитания

Метеорният поток Леониди се смята традиционно за един от най-атрактивните метеоритни дъждове. Миналата година гледката не бе толкова внушителна, защото съвпадна с пълнолунието, но тази година светлината на наполовина пълната луна няма да е достатъчна, за да затъмни падащите в нощното небе звезди, при положение, че няма облаци, разбира се.

Леонидите обикновено «дават» от 15 до 40 падащи звезди на час, а на всеки 33 години се наблюдава връх на явлението със стотици падащи звезди на час. Най-зрелищни са били годините 1833 и 1966, когата метеоритите са достигнали хиляди на час, а последният метеоритен дъжд е бил през 2001.

Наблюдаван от Земята този метеоритен поток изглежда, че се образува в съзвездието Лъв (Leo), но на практика става въпрос за частици прах от опашката на кометата Темпъл-Тътъл, открита през 1865, която всяка година през ноември пресича орбитата на Земята.

Когато останките от кометата, с тегло обикновено под един грам, срещнат най-високия слой от атмосферата на нашата планета на височина от 80 до 130 километра, поради триенето те се запалват и по този начин образуват светещи сфери – падащите звезди.

 

Категории: метеоритен поток метеоритен дъжд падащи звезди Леониди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus