Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Папандреу и негови министри държат лекции в американски университети

01 Октомври 2012 / 20:10:14  GRReporter
1565 прочитания

Гръцки политици, които заемаха ключови позиции по време на разразяването на икономическата криза прекарват все повече време в чужбина и по-конкретно в авторитетния щатски университет Харвард. Повечето от тях са бивши министри в кабинетите на Георгиос Папандреу, които управляваха Гърция и поставиха подписите си под първия меморандум за финансова помощ.

Началото постави бившият премиер, който се намираше в САЩ допреди няколко дни. Според източници, които познават нещата отблизо това бе второто посещение на Георгиос Папандреу в Харвард след тежка изборна загуба на ПАСОК. Първото е било през далечната 1989, след като ПАСОК с лидер неговия баща Андреас Папандреу загуби от Нова демокрация на Константинос Мицотакис.

Тогава той останал там за една година и посещавал програма от семинари, предназначена за хора, които биха искали да изиграят водеща роля в политическия живот на страните си.

Бившият министър в правителствата на Костас Симитис, Петрос Евтимиу също започна да следи лекциите на същата програма наскоро. Бившият министър на образованието Анна Диамандопулу също се очаква да „забегне” към Харвард, първоначално за 40 дни. Утре пък се очаква лекцията на верния сътрудник на Георгиос Папандреу, Павлос Геруланос. Бившият министър на културата ще представи речта си в същата зала, номер 166 и в същия ден се очаква да се качи на обратния полет.

Бившият министър на финансите Георгиос Папаконстантину ще има представяне във факултета Business school на същия университет на през първите десет дни на октомври. Наричаният и „крал на меморандума” ще представи позицията си по същата тема и в Центъра за глобализация в Йейлския университет, откъдето е получил дипломата си преди години.

Според достоверни източници и други членове на ПАСОК – участници в правителствата на Георгиос Папандреу и Лукас Пападимос планират или вече са осъществили светкавични посещения в чужбина и в авторитетни центрове за политика и комуникация.

Общото между тях е, че връзките им с новото партийно ръководство са с различен интензитет: умерени, живи, „ледени” или вече несъществуващи.

Анна Диамандопулу ще изнесе кръг от лекции на европейски теми в продължение на 40 дни в Kennedy School. Тя е поканена в качеството й на бивш еврокомисар в рамките на приетата практика на университетите да канят бивши комисари. Нейните лекции ще са открити за студентите от магистърските програми, а семинарите ще се проведат в затворен кръг. След това ще „повтори” своята програма в продължение на една година.

Очевидно промените в ПАСОК не я занимават след „раздялата” й с новото ръководство. Това личи и от данните в нейната електронна страница. От там липсват партийните символи и вместо тях е написана фразата: „Старото умира, новото се ражда. Нека поставим ново начало за Гърция с познание, опит и младежки порив”.

Павлос Геруланос, член на така наречената група на „градинарите” на Георгиос Папандреу и един от най-близките му сътрудници също не бе избран за депутат. Според източници той се е завърнал отново към семейната фирма – развъдник за риба. Тя също бе в списъка с ангажиментите, с който бившият министър на културата пое към САЩ. Утрешната му лекция ще засегне събитията в Европа, а един от другите лектори ще е Ричард Паркър – известен икономист и съветник в правителството на Георгиос Папандреу. След три месеца Павлос Геруланос ще говори и в други американски университети. В същото време не е престанал да се занимава с партийните дела в своя избирателен район.

Бившият финансов министър Георгиос Папаконстантину ще напусне Париж, където се намира в момента, за да изнесе два лекции в Харвардския и Йейлския университети за еврозоната. Паралелно с това той не е закрил политическия си офис в Атина, пише книга за събитията по време на управлението на Георгиос Папандреу и подготвя следващите си ходове. Негови тесни сътрудници твърдят, че Георгиос Папаконстантину подготвя динамично завръщане в политическия живот на Гърция.

В същото време Георгиос Папандреу обикаля света и не е никак сигурно, че ще присъства на гласуването на новите икономически мерки в парламента. Той възнамерява да остане в Атина за две седмици, но междувременно не е изключено да замине отново, ако изскочат нови предложения за лекции, например от Норвегия. В този случай бившият премиер ще се възползва от възможността, която му предоставя правилникът на парламента и ще изпрати своя вот в писмо до председателя.

По силата на договореността с Йейлския университет той трябва да изнесе шест лекции със заглавие „Препроектирайки Европа” пред около 150 студенти  от различни държави. Според Георгиос Папандреу „границите на опита бяха изпробвани, след като финансовата криза се превърна в дългова и Гърция се озова в центъра на събитията”.

Сътрудниците му казват, че той има контакт с новото ръководство на ПАСОК, както и с някои от най-важните министри в правителството на Андонис Самарас, като например с финансовия министър Янис Стурнарас.

Категории: Политика Георгиос Папандреу лекции Харвард бивши министри
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus