Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Папандреу обвини издател за медиен натиск

05 Януари 2012 / 14:01:55  GRReporter
1634 прочитания

Първо отправи причудливото предложение да остане на лидерския пост на ПАСОК до провеждането на изборите, но с друг кандидат за премиер. След това Георгиос Папандреу „подпали” нов огън със самокритиката си за това, че правителството му не се е сблъскало резултатно с „интересите”. Така той не за първи път подчерта, че кабинетът му е станал жертва на медийни нападки, понеже не се е поддал на натиска на техните собственици.

Според партийния говорител Панос Беглитис  по време на заседанието на политическия съвет на ПАСОК Георгиос Папандреу заявил, че „не отдадохме нужното внимание на причините и не бяхме постоянни в сблъсъка си с една клиентелистка непродуктивна система, която се „храни” от държавата и е виновна за кризата в страната. Трябваше да посочим с имена интересите още от самото начало”. Той се позовал на директора на медийната група „Ламбракис” Ставрос Психарис, който поискал заем от 10 милиона евро от Националната банка на Гърция. „Въпросът стигна до мен. Не би следвало, понеже тези въпроси трябва да се решават на база поставените от банката критерии. Когато разбрах, че те не се изпълняват, казах да не отпуснат заема”, заявил доскорошният гръцки премиер.

Той определил като начало на конфликта с медийната група момента на отхвърлянето на молбата за конкретния заем. Групата издава два от най-големите гръцки всекидневници „То вима” и „Та неа”. Георгиос Папандреу се позовал и на неуспешния опит за сливане между Националната банка с Алфа банк, който бил „саботиран”, но не обяснил как точно.

От обстрела му не убегнала и правосъдната система и разследването по повод публикациите, че неговият брат Никос Папандреу е закупил CDS застраховки на гръцки държавни облигации, които ще му осигурят големи печалби при евентуален фалит. „Правосъдието трябваше да се произнесе веднага, а не да се бави и държи като пленник и отговорно лице премиера на страната”, заявил Георгиос Папандреу.

Директорът на медийната група „Ламбракис” вдигна подхвърлената му ръкавица веднага след изтичането на информацията от заседанието. Ставрос Психарис потвърди, че фирмата е поискала заем от Националната банка на Гърция, „на която е клиент от 90 години. Официалният отговор на банката беше „не”. Неофициално ни казаха, че заемът не е бил одобрен от офиса на премиера”.

Издателят обаче не се ограничи само с това. Той призова „отиващия си председател на ПАСОК да каже при какви условия се проведе последната ни среща в Министерския съвет и защо ни помолиха да излезем от задната врата на сградата. И кой поиска нещо от кого ”.

Отговор от словоохотливия напоследък Георгиос Папандреу нямаше. Вместо това късно снощи партийният говорител и доскорошен министър на отбраната Панос Беглитис направи опит да „коригира” изявленията, които беше направил малко по-рано. След края на заседанието, малко преди полунощ той заяви, че Националната банка на Гърция е отказала да одобри заема на медийната група „Ламбракис”, защото тя не е изпълнявала законните условия и предпоставки, „без никакви политически указания или намеса на премиера или на политическото ръководство на министерството на финансите. Когато премиерът установи, че издаваните от конкретната медийна група издания са отрицателно настроени към преговорите между Националната банка и Alpha bank, той поиска обяснения от министерството на финансите и Националната банка защо една толкова позитивна инициатива е посрещната толкова песимистично. Тогава научи, че е имало молба за заем, която е била отхвърлена по чисто банкови причини. Премиерът подкрепи независимото решение на Националната банка и автономността на банковата спрямо политическата система и правителството. Това е показателно, че епохата на връзките и въздействията на политическата система към банковата и обратно бе преминала безвъзвратно по време на кабинета на Георгиос Папандреу”.

Категории: Политика Георгиос Папандреу медийна група Ламбракис Ставрос Психарис Национална банка на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus