Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парадът за 25 март протече мирно в Атина, в провинцията – с напрежение

25 Март 2012 / 18:03:15  GRReporter
1559 прочитания

Със слабо присъствие и без особено напрежение се проведе днес военният парад в Атина по случай националният празник на Гърция 25 март. Заради страха от повтарянето на инцидентите от 28 октомври миналата година в Солун, мерките за сигурност на полицията бяха драконовски.

Обратно, инциденти осуетиха парада в Ираклио на остров Крит, значително напрежение имаше и в Патра. В повечето гръцки градове парадите бяха „рехави”, на доста места с протести, и слабо участие на политици.

Военният парад на площад Синтагма в присъствието на политическото и държавно ръководство премина както и вчерашният парад на учениците със слабо присъствие на гражданите, поради драконовските мерки за сигурност.

В 11.15 ч., в долната част на площада група от около 50 души, които се бяха събрали и скандираха лозунги срещу политиците, бе изтикана от силите за борба с безредиците към ул. „Ерму”, без да има повече сблъсъци.

Мерките за сигурност, характерни за вчерашния парад на учениците, който приключи без особени проблеми, но и в отсъствието на гражданите, днес също бяха в пълен ход. На крак бяха вдигнати около 7 000 полицаи в цяла Атина. В края на парада бяха отведени в полицейския участък 25 души.

6 души в полицейския участък след парада в Солун

Ученическият парад в Солун започна с 10-минутно закъснение. Работници, служители, преподаватели, членове на лявата партия СИРИЗА и на организации на извънпарламентарната левица се бяха събрали при храм „Св. Св. Кирил и Методий”, близо до трибуната на официалните лица, и скандираха лозунги срещу правителството и меморандума.

Значителни полицейски сили заеха позиции пред тях и им попречиха да продължат. Полицейските мерки за сигурност и тук бяха драконовски и на гражданите не бе позволено да се приближат на повече от 100 метра до трибуната на официалните лица.

В полицейския участък бяха отведени 6 души.

Участието на гражданите бе по-слабо от всеки друг път, а доста ученици, участващи в парада не обърнаха глави към официалните лица при преминаването си пред трибуните.

Напрежение и сълзотворен газ в Патра

Много по-напрегната беше обстановката в Патра. Малко преди началото на парада десетки демонстранти, които протестираха в центъра на града, се опитаха да приближат загражденията, поставени от полицията срещу трибуната за официалните лица, на площад „Трион Симахон”.

Силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, а някои от протестиращите хвърляха срещу полицаите бутилки с вода. Демонстрантите отстъпиха, а седналите в кафенетата на Агиос Николаос се разбягаха, тъй като бе невъзможно да се диша.

В крайна сметка, малко след 12.00 ч. парадът започна без да присъства представител на правителството. В същото време демонстрантите се върнаха на Агиос Николаос, като скандираха лозунги срещу политиците.

В Ираклио на остров Крит парадът се провали – инциденти в Ханя и Ретимно

За пръв път парадът в Ираклио бе осуетен. След сериозните инциденти и протести последва съвещание и представителят на Префектура Крит обяви, че поради настъпилите обстоятелства и с оглед безопасността на учениците, парадът се отменя.

Незначителни инциденти бяха отбелязани в Ханя. Парадът за пръв път се ограничи до една малка част на булевард „Андреас Папандреу”, който бе заобиколен от значителни полицейски сили, които не позволиха на гражданите да се приближат на повече от 150 метра от официалните лица. Този факт предизвика реакции от страна на гражданите, тъй като не им бе позволено да гледат парада. Имаше някои дребни инциденти, полицията използва ограничено количество сълзотворен газ, някои хвърляха предмети срещу полицаите, а трима души бяха отведени в полицейския участък.

С 45-минутно закъснение, заради седяща стачка на десетки граждани, започна парадът в Ретимно. Демонстранти се събраха от страната на официалните лица и поискаха те да напуснат, въпреки че нямаше издигната трибуна по решение на общината.

Полицията във Верия отведе превантивно в полицейския участък 32 души преди началото на парада. Оказа се, че някои от задържаните имат сопи и други подобни предмети. Според полицията намерението им е било да се доближат до трибуната с официалните лица.

Слабо участие и на Йонийските острови

В отсъствието на представител на правителството и при засилено полицейско присъствие протече парадът на остров Керкира, където поради страха от инциденти не бе издигната трибуна, а само гръцкото знаме.

На остров Закинтос напрежение се създаде, когато представители на националистическата партия „Златна зора” поискаха да поднесат венец на Паметника на Незнайния воин, намесата на полицията обаче предотврати възникването на инциденти.

На остров Левкада със слабо присъствие на гражданите и засилено полицейско присъствие протече ученическият парад, който уважиха местните власти и депутатът от ПАСОК Спирос Маргелис.

Сблъсъци с привърженици на „Златна зора” в Каламата

Категории: парад национален празник 25 март инциденти засилени мерки за сигурност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus