Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Паркингите под наем в Атина остават скъпи и търсени

09 Март 2012 / 17:03:50  Виктория Миндова
1197 прочитания

Докато правителството намалява заплати, пенсии, а безработицата надминава един милион души, цените на паркингите в Атина остават неизменно високи въпреки кризата. Проучване на GRReporter сочи, че паркингите в централните части на гръцката столица остават незасегнати от финансовите неволи на страната. Цените на охраняем паркинг в сърцето на столицата на три минути пеш от площад Синтагма варират между 9-10 евро за първия час, а всеки следващ час се заплаща по едно евро допълнително. Ако искате да си паркирате колата на сигурно място за осем часа цената е между 16-18 евро в зависимост от политиката на паркинга.

Въпреки високите цени, платените гаражи и паркинги остават търсени и клиентелата им е вярна. «Оставам микробуса си на гараж, защото в центъра няма достатъчно свободни паркинг-места, а не ми се рискува да ме глобят за неправилно паркиране или колата да бъде открадната», казва млад предприемач, който се занимава с отдаване под наем на озвучителна техника. Неговият бизнес изисква всекидневно движение с автомобила, който винаги трябва да е бъде паркиран близко до офиса на фирмата за лесно товарене и разтоварване. «Офисите на компанията са без гаражи, което прави наложително да ползвам услугите на платените паркинги в близост». За постоянни клиенти атинските гаражи дават отстъпки, като цените за наем за цял месец варират между 130-200 евро.

Отговор на парадокса с високите цените на паркингите, въпреки постоянно снижаващата се покупателна способност на гърците даде за GRReporter президентът на Асоциацията на брокерите на недвижимите имоти Йоанис Ревитис. “Атина не разполага със свободни площи, но трафикът голям. Търсенето на места или недвижими имоти подходящи за създаването на платени паркинги е много по-голямо от предлагането. Поради тази причина цените на подобни имоти остават сравнително високи, както и приходите от тях”, обясни Ревитис.

Постоянни клиенти, които поддържат жив бизнеса с гаражни места под наем остават жителите от предградията на Атина, които работят в центъра на столицата. Повечето от тях ползват личното си превозно средство, за да достигнат до желаната от тях дестинация, което натоварва допълнително градския трафик. Въпреки, че след 2004 транспортната инфраструктура на Атина и обществения транспорт бяха значително подобрени, те се оказват недостатъчни да поемат безпроблемно потока от граждани и туристи, който се излива в центъра на града. Най-недоволни от пренаселването на атинския център остават по-старите му жители, които настояват общината да ограничи допълнително влизането на коли в сърцето на града. Засега в Атина важи системата четно-нечетно число. Според нея на четна дата в центъра на града могат да влизат коли, на които номерът им завършва на четно число. Същото правило важи и за нечетните дати. Освен тази мярка, правителството замисля да даде стимули за закупуване на коли с по-ниски нива отделяне на вредни газове в атмосферата, които ще имат по-лесен режим на достъп от по-старите модели.

Категории: Пазари гаражи платен паркинг Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus