Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парламентарни дебати по бюджет 2010 от днес

19 Декември 2009 / 13:12:24  GRReporter
825 прочитания

В Парламента се пренасят днес дебатите за бюджет 2010. Те ще приключат с поименно гласуване в сряда.

Основната цел на държавния бюджет е намаляването на дефицита на 9,1% от БВП, т.е. с 8,4 милиарда евро. Тази година дефицитът на Гърция е 12,7% от БВП, което е много над равнището от максимум 3% изисквано от Еврозоната.

Правителството предвижда сумата от 8,4 милиарда евро да получи като:

- увеличи приходите на 4,5 милиарда евро

- намали разходите на 2,3 милиарда евро

- намали разходите за доставки в болниците на 1,4 милиарда евро

- намали разходите по въоръжаване и оборудване на 500 милиона евро.

Икономическите експерти на правителството смятат да постигнат намаляването на дефицита до цитирания процент като увеличат и приходите, които очакват като резултат от мерките за борба с укриването на данъци и разширяването на данъчната основа, както и с намаляването на държавните разходи, главно що се отнася до така наречените „гъвкави” разходи.

От министерството на икономиката съобщават, че намаляването на БВП ще продължи през 2010 г, но с по-умерен ритъм, а именно с -0,3% спрямо -1,2% за тази година. Предвиждат също така инфлацията да достигне 1,4% от 1,2% тази година.

Държавният дълг ще скочи на 120% от БВП, т.е. близо 300 милиарда евро, а разходите за лихви ще надвишават както и тази година сумата от 12 милиарда евро.

Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину съобщи, че до март месец ще внесат в Парламента и новия данъчен законопроект, който предвижда обобщение на закона за произхода на доходите, връщане на данъка за наследството и обща данъчна ставка за всички приходи.

 

Категории: бюджет 2010 Парламент Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus