Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Партизанска борба в града" пое отговорността за бомбата в атинското метро

27 Февруари 2012 / 12:02:12  GRReporter
1080 прочитания

Организация с името „Партизанска борба в града” пое отговорността за поставянето на взривния механизъм в атинското метро преди два дни. В телефонни обаждания в телевизиите Мега и Скай неизвестно лице е заявило, че нейните членове възнамеряват да повторят това свое действие.

Минути по-рано министърът за защита на гражданите Христос Папуцис подаде оставка в писмо до премиера Лукас Пападимос. В него той описва като причина за решението си да напусне ведомството намерението си да се кандидатира за председател на ПАСОК. 

Въпреки трите почивни дни гръцката полиция е в повишена готовност, а мисълта, че само едната случайност е предотвратила терористична атака в атинското метро не дава покой на експертите от служдата за борба с тероризма. Откритата в събота на станцията в квартал Егалео бомба със часовников механизъм  не е била предшествана от телефонно обаждане, каквато е практиката на местните левичарски терористични групи. Още по-обезпокояващо е, че полицията не е разполагала с оперативна информация за подготвяно терористично нападение. 
    След първоначалния оглед на взривното устройство, което се състои от 4 литра лесновъзпалима течност, възпламенително устройство и часовников механизъм полицията е убедена, че бомбата е била задействана и по някаква неизвестна засега причина не е успяла да се възпламени. Едно възможно обяснение е грешка в свързването. Експертите не са в състояние да определят часа, в който е трябвало да стане взрива, но вярват, че бомбата е трябвало да се възпламени на станцията в Егалео. 
    Целият пакет продължава да се изследва за случайно оставени отпечатъци или ДНК материал. Чантата, в която е бил поставен е хартиена, зелена на цвят. Продължава и изследването на видеоматериала от камерите не само на станцията, където бе намерено устройството, но и на останалите станции по линията за евентуални следи от човека или хората, оставили пакета във вагона. Що се отнася до типа устройство, експертите смятат, че прилича на използвани в миналото самоделни бомби, но не могат със сигурност да го адресират към конкретна терористична организация. 
    От полицията апелират към гражданите, които са били в линията на метрото от Министерството на отбраната до Егалео в съботния ден около 17,00 часа и разполагат с някаква информация по случая да се обадят на телефони 170, 1014 и 1964. От Службата за борба с тероризма гарантират анонимността на гражданите.

Категории: самоделна бомба взривно устройство атинско метро Партизанска борба в града Христос Папуцис оставкателефонно обаждане служба за борба с тероризмаКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus