Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Партньорите в правителството си подсигуриха държавно финансиране, малките партии протестират

09 Април 2012 / 19:04:24  Анастасия Балездрова
868 прочитания

На косъм и с общо 46 загубени гласове ПАСОК и Нова демокрация успяха да прокарат поправката за държавното финансиране на партиите. От общо гласували 214 депутати 165 гласуваха „за”, 56 „против”, а трима се въздържаха.

Преди гласуването в парламента се разразиха горещи дебати. Според правния текст политическите партии ще получат държавно финансиране в размер на 28,9 милиона евро преди изборите. Депутати заявиха, че не е възможно парламентарното мнозинство да определя само, че неговите задължения не могат да бъдат изискани.

Срещу приемането на поправката гласуваха депутатите от лявата коалиция СИРИЗА, крайнодесните от ЛАОС, както и независимите депутати, които участват в новите политически формации „Независими гърци”, Демократична Левица и Демократичен алианс. Парламентарната група на Комунистическата партия се въздържа и с това си спечели нападки от много страни.

Сред 46-те депутати от двете управляващи партии, които избраха да не присъстват на гласуването са настоящият и бившият лидер на Нова демокрация Андонис Самарас и Костас Караманлис, както и някои от министрите от ПАСОК в кабинета на Лукас Пападимос.

„Против” гласуваха и депутатите от новата партия с лидер бившия министър на икономиката и след това на заетостта в правителствата на Георгиос Папандреу, Лука Кацели. На първата пресконференция на Социалния алианс тя заяви, че в „този труден за страната момент партиите трябва да заемат отговорна позиция, а финансовите средства да бъдат използвани рационално. Ние призовахме големите партии да се откажат от държавното финансиране и да представят политическите си позиции с по-малко средства”.

Лука Кацели обвини ПАСОК и Нова демокрация, че водят Гърция към дълбока рецесия, спиране на плащанията и съдебни авантюри, когато кредиторите ще поискат да получат парите, които са заели.

„Съвместно управление плюс меморандум е равно на хаос”, каза тя и призова гръцките гласоподаватели да се откъснат колкото се може по-бързо от тази „фобия”. Бившият министър заяви, че е за предоговарянето на условията за преразпределението на държавния дълг, запазването на стандарта на живот и подкрепата на потребителските възможности на гърците. „Дългът може да се изплати само с повишаването на доходите, а не с обедняването на гражданите”, отбеляза тя.

Депутатът от парламентарната група на Социалния алианс Андреас Триандафилопулос представи предложение за закон за създаването на постоянна структура за предоставяне на социални блага и услуги на социално слаби групи. Предложението засяга безработните и хората с годишен доход по-малък или равен на 8 402 евро, т.е. които получават гласуваната наскоро минимална заплата. За определянето ще се взема предвид и тяхното материално състояние.

В предложението за закон се предлага социално слабите да могат да ползват намалени с 50 на сто билети за градския транспорт в Атина, Солун и провинцията и да плащат ток и вода на цена със 70 на сто по-ниска от първоначалната. Предвижда се също намаление на пътните такси с 50 на сто, когато се движат по автомагистралите.

Според депутата тази социална политика няма да утежни държавния бюджета с нито едно евро и ще може да се финансира с държавни и европейски средства.

По време на пресконференцията бе представен членът на ръководната комисия на Социалния алианс Никитас Канакис, който е председател на неправителствената организация „Лекари на света”. В краткото си представяне той подчерта, че броят на неосигурените гърци, които посещават клиниките на организацията, за да се лекуват безплатно се е увеличил с пет пъти. „Все повече са хората, които до миналата година ни подкрепяха в кампаниите ни в чужбина, а сега те са тези, които имат нужда от помощ”. Той каза още, че гръцкото общество се нуждае от по-голяма солидарност и политическо предложение за изход от сегашното тежко положение.

Преди две седмици Социалният алианс внесе и друго предложение за закон на тема орязването на задълженията на гражданията към банките. Категоричният отговор на финансовите институции, както и на министъра на финансите Филипос Сахинидис беше, че подобно действие не е възможно.

В същото време от партията не са обявили позициите си по въпроси, които монополизират обществения интерес, като стачката на пристанищните работници и създаването на центрове за задържане на нелегалните имигранти. 

Категории: Политика държавно финансиране гласуване Социален алианс предложение за закон социална политика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus