Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Патова ситуация за гръцката газова компания, приватизацията й се отлага

11 Юни 2013 / 14:06:24  Виктория Миндова
1219 прочитания

В последните 24 часа събитията около приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА се оказаха в центъра на медийното внимание, след като руската ГАЗПРОМ оттегли офертата си за покупка на компанията. Новината предизвика шум и неспокойствие в страната, в резултат на което Атинската фондова борса завърши в понеделник със загуба от 4,7%. Двата основни въпроса, които си зададохме бяха “Защо руснаците оттеглиха офертата си?” и “Какво ще стане оттук нататък с гръцката газова компания?”.

“Възникнаха проблеми, които са извън нас”, заяви във връзка с провала на сделката премиера на страната Андонис Самарас, очевидно раздразнен от създалата се ситуация.

“Възникнаха проблеми, които са извън нас”, заяви във връзка с провала на сделката премиерът на страната Андонис Самарас, очевидно раздразнен от създалата се ситуация. “Трябва да потърсим причините за провала в Брюксел и в Москва”, казаха направо от Агнецията за приватизация.

Заместник-министърът на енергетиката Макис Папагеоргиу също даде отговор на първия въпрос. “Високопоставени източници от Москва ни предадоха, че от контактите им с Брюксел е станало ясно, че Европейската комисия ще постави по-строги условия и правила (за изпълнение сделката)”, предава изданието Имерисия.

Естественият извод, който можем да си направим е, че Брюксел е дал ясен знак на Москва, че ако спечели търга за приватизацията на ДЕПА, ще последват поредица от затруднения, за да може да изпълни инвестиционния план. Въпреки че Европейската комисия в понеделник категорично отрече намеса в гръцката приватизацията, този сценарий се потвърждава и от вестник Катимерини, които се позовават на източници от местния енергийния сектор.

Изданието съобщава, че Брюксел е дал ясно послание на Газпром, че одобрението на покупката на ДЕПА ще отнеме много време или въобще няма да бъде дадено, поради доминиращата роля на руската компания на европейския пазар.

Проектите

Плановете на Европа да диверсифицира доставките си на газ в следващите години са ясно формулирани от много време. Провалът на руско-гръцката сделка носи точка за Брюксел в борбата за надмощие на енергийния пазар между Европейския съюз и Русия.

Голямата надежда на Европа за алтернативна доставка на природен газ са залежите в Каспийско море край Азербайджан. Става дума за 10 милиарда кубични метра природен газ годишно от 2018, които ще идват от находище Шах Дениз-2 към Европа.

До края на месеца трябва да стане ясно на кое трасе ще се спрат инвеститорите, за да започне снабдяването на Стария континент с азерски газ. Основната тръба ще мине през Турция с газопровода ТАНАП (Trans-Anatolia-Pipeline). Оттам може да продължи до Европа или по "Набуко-запад" с трасе през България, Румъния, Унгария и Австрия, или по ТАП (Trans-Adriatic Pipeline), минавайки през Гърция, Албания, Италия до Швейцария.

Уловката

След като Газпром беше избутана от гръцкия пазар, ДЕПА остана без нов кандидат-собственик. Пътят на азерския газ към Европа през Гърция обаче се отвори. Сокар се оказа единствения претендент за закупуването на ДЕСФА, компанията, която управлява разпределителната система за природен газ в Гърция. Подобно развитие може да се окаже решаващо за одобряването на Трансадриатическия газопровод пред алтернативния му вариант НАБУКО, но има една уловка. Според първоначалните данни сумата, която Сокар предлага за ДЕСФА не е достатъчно висока, за да покрие исканата пазарна цена.

В същото време Гърция е обвързана с международните си кредитори за конкретни приходи от приватизация, според Меморандума за финансова помощ. Продажбата на ДЕПА бе планирана за тази година и се очакваше да донесе допълнителни приходи от милиард-милиард и половина евро в държавната хазна. Отлагането на продажбата ще отвори нова дупка в приходите на държавата, която трябва най-вероятно да вземе допълнителни мерки, за да изпълни задълженията си според договора за помощ.

Руската алтернатива

Руският газ за Гърция щеше да е с 30% по-скъп в сравнение със средните цени за останалите европейски държави.Вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев съобщи, че компанията ще продава с около 30% по-скъпо природния газ в Гърция в сравнение със средната му цена за останалите европейски страни, съобщава електронното издание iefimerida.gr. Изданието се позовава на информацията представена от Медведев на пресконференция, проведена в Москва тази седмица.

Според нея средната цена на руския природен газ за страните от Европа е 380 долара за 1000 кубични метра. Цената за Гърция на същото количество синьо гориво се очаква да варира между 480-540 долара, което е със 100 до 160 долара по-скъпо от средно установеното за Европа за 1000 кубични метра газ. Като се вземе предвид, че Гърция всяка година внася около 2,5 милиарда кубични метра природен газ, се смята, че загубата за гръцките потребители от тази сделка ще достигне около 250 милиона евро на година.

Една от причините Газпром да даде възможно най-високата оферта в търга за приватизацията на ДЕПА е високата цена на природния газ, който ще продава. С тях руската компания щеше да възвърне инвестицията си за максимално бързо време. Сега продажбата на ДЕПА се замразява, а според неофициална информация продажбата може да се отложи за 2014 с нов търг.

Категории: ПолитикаИкономика Газпром Гърция ДЕПА газопровод сделка приватизация провал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus