Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пазарите очакват Гърция да фалира

19 Януари 2012 / 19:01:25  GRReporter
1710 прочитания

В късните вечерни часове се очаква нова среща на изпълнителния директор на Института за международни финанси Чарлз Далара с гръцкия премиер Лукас Пападимос. Чарлз Далара пристигна снощи в Атина, за да възобнови прекъснатите в петък преговори за PSI - включването на частните кредитори в опрощаването на гръцкия дълг. Снощи двамата мъже разговаряха повече от два часа без да дадат никакво изявление. Днес в гръцката столица пристигна и прес-секретарят на Института по международни финанси, привикан от самия Далара. Това означава, че се очакватважни новини. Засега се знае единствено, че в късните вечерни часове изявление ще направи министър-председателят Пападимос.
    Войната на нерви между гръцкото правителство, подстрекавано от европейските политици и от Международния валутен фронт за агресивна атака и частните кредитори, които са закупили гръцки ценни книжа е в кулминационната си точка. В интервюта за няколко американски медии Лукас Пападимос заплаши хедж фондовете, че законодателно ще задейства така наречените Collective Action Clauses, които ще задължат всички кредитори да се включат в 50-процентовото орязване на дълга, независимо дали го искат или не. От своя страна хедж фондовете отговориха, че ще заведат правни процедури срещу Гърция, включително и в Европейския съд за правата на човека. В Европа правото на собственост е човешко право.
    Банките също не изгарят от удоволствие, че ще участват в процедурата PSI, но те нямат избор. Върху тях има не само силен политически натиск, но и натиск от страна на Европейската централна банка, която негласно ги заплашва, че ще спре кредитирането на тези от тях, които не се включат “доброволно” в орязването на дълга. Това е дилемата на европейските банки и най-вече на гръцките - затова изпълнителните им директори с треперещи ръце очакват попарата, която им дробят в момента политиците, за да започнат да броят щетите. Засега европейските лидери обещават, че Гърция ще е единствената страна в еврозоната,  за която ще се иска частните кредитори доброволно да опрощават дългове. Но кой вече вярва на европейските политици.
    Със сигурност не и пазарите, за които Гърция вече е в състояние на фалит. Агенция Фич, например, се готви да постави Гърция в състояние на “временен фалит”. “Независимо от размера на заубите в net present value, това е фалит. Ние ще поддържаме тази оценка за определен период от време, докато решим как да оценим новите облигации”, е заявил Пол Роукинс, анализатор за Гърция. В момента Фич е сложила Гърция в категорията ССС, т.е. една степен преди фалит. Прогнозата, че фалитът на Гърция е неизбежен и близък направи и другата голяма кредитна агенция Стандарт енд Пуърс.
    “Хората често питат дали Гърция ще фалира, но това е погрешно използване на термина, защото Гърция вече фалира”, смята Ричард Магуайър от холандската Rabobank. Въпросът е какво име ще се даде на фалита - контролиран, частичен, временен... Всички преговарящи страни са заинтересувани да се избегне неконтролираният фалит.
    Другият въпрос е дали ще се задейства изплащането на cds-застраховките. Credit Default Swaps са финансови инструменти, които защитават парите на инвеститорите в случай, че компании или държави не могат да си изплатят дълговете. При положение, че Атина насила задължи кредиторите си да претърпят загуби, тези застраховки трябва да се изплатят. В противен случай те ще загубят смисъла си, а инвеститорите дълго време няма и да си помислят за европейския Юг. “Изплащането на CDS за Гърция е правилното нещо, защото тя е вече в състояние на фалит и те трябва да се изплатят”, казва Алесандро Джиансанти, стратегически анализатор на банка ING в Амстердам.
    Днес Атинската борса отбеляза скок, сякаш напук на инвеститорските очаквания за фалит. Индексът й отбеляза ръст от 2,94 на сто и достигна до 689,75 пункта.

В понеделник финансовите министри от еврозоната трябва да обсъдят резултатите от преговорите между гръцкото правителство и частните му кредитори и след като се запознаят с техническите параметри, да изчислят наново каква сума трябва да се отпусне на Гърция, за да избегне тя най-лошото. Във вторник в Женева е и официалната пресконференция на Института за международни финанси, който е официалният представител на частните кредитори на Атина.

Категории: PSI CDS Чарлз Далара фалит на Гърция частни кредитори хедж фондове банки облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus