Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Печалбата от културата – над 1,5 милиарда евро за пет години

28 Август 2014 / 18:08:14  Анастасия Балездрова
694 прочитания

Противно на установената представа от култура може да се печели, и то много, стана ясно по време на форума на тема „Социално-икономическите последствия на културните проекти”, организирана от гръцкото министерство на културата в Атина. Резултатите от изследването на агенция Deloitte показват, че инвестициите в този сектор имат много позитивни последствия върху икономиката на Гърция.

По-конкретно, в рамките на пет години добавената стойност, получена от осъществяването на 27 културни проекта – 18 археологични обекти и 9 музеи в страната е над 1,5 милиарда евро. В нея изследователите включват икономическата дейност около създаването на обекта, работните места и разходите за заплати. По този начин, обекти, за изграждането на които са били инвестирани 68 милиона евро създават посочената добавена стойност в рамките на пет години.

Според изследователите 18 на сто от общия позитивен резултат, равен на 300 милиона евро е свързан с всички туристически дейности, които се извършват около културните обекти. По думите им културните обекти имат потенциала да подсилят още повече икономиката, особено в големите градски центрове, където могат да бъдат обслужени голям брой туристи. Създаването на city break дестинации чрез различни атракции и забавления може да привлече голям туристически поток извън силния за Гърция летен туристически сезон.

Резултатите се потвърждават и от касовия успех на въведеното тази година разширено работно време в 33-те най-популярни археологични обекти и музеи в Гърция. Работата от 08:00 до 20:00 седем дни в седмицата и паралелното назначение на допълнителен персонал са довели увеличение в броя на посетителите и респективно в оборота на Фонда за приходи и археологически ресурси.

Според данните на наблюдателницата към фонда от април до юни е било отчетено повишение на посещаемостта с 27 на сто и увеличение на доходите от порядъка на 21 на сто в сравнение със същия период миналата година.

Пилотното приложение на програмата ще продължи до края на октомври, когато ще приключат договорите на 1 120 души, които бяха наети с цел да се увеличи броят на пазачите на археологичните обекти.

На първо място в списъка с най-високата посещаемост, откъдето Акрополът липсва, се намира Библиотеката на Адрианос – един от периферните археологични обекти в района на Монастираки в центъра на Атина. Увеличението в рамките на тримесечието е 151 на сто, като в един от месеците между април и юни то е стигнало до 245 на сто.

Интерес буди и скокът в посещенията в обновения археологически музей в Ираклио на остров Крит, където увеличението в посещаемостта е 103,58 на сто, а в приходите – 137,62 на сто. С 96,61 на сто са се увеличили посетителите и с 83,51 приходите и във Византийския и християнски музей в Атина, който през цялата 2013 е бил посетен от едва 26 282 души.

Високо в списъка се намира Бялата кула в Солун с повишение от 87,91 на сто в броя на посетителите и 81,58 на сто в приходите, както и археологичният обект Керамикос в Атина с 62,40 на сто повече посетители и 68,74 на сто повече билети. Изключителен е скокът в броя на туристите, посетили крепостта Паламиди в Навплио - + 138,48 на сто, която обаче не се отразява на приходите, нараснали само с 61,35 на сто. Обяснението на този факт може да се крие в ниската цена на билета от 4 евро.

Цените на билетите предстои да бъдат разгледани от министерството на културата, тъй като голям брой изследвания в областта на туризма показват, че те са доста ниски. Показателен е фактът, че срещу билет от 12 евро посетителите могат да разгледат няколко от най-важните археологически обекти в Атина – Акропола, Театъра на Дионис, Древната агора, Римската агора, Библиотеката на Адрианос, Олимпио и Керамикос.

Позитивни са резултатите и от посещенията в музея на Акропола, където работното време е разширено така или иначе. В периода април – юни 2014 той е бил посетен от 393 633 души, със 71 153 повече в сравнение с миналата година.  

Категории: Икономика култура археологически обекти музеи посещаемост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus