Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пет мерки, които се целят в укриването на данъци

26 Май 2012 / 13:05:53  GRReporter
2124 прочитания

Специален план за спасяване на приходите разработва екипът на финансовото министерство, за да бъде избегнато «корабокрушението» на бюджета още през първата половина на годината.

За тази цел данъчните служби пристъпват към незабавно изпращане на уведомителни писма за дължимите данъци, препоръчват доброволното прекратяване на дейността на фирмите, продължават преследването на просрочените задължения, дори ако става въпрос за 300 евро. Освен това за по-доброто следене на всички длъжници се създава телефонна централа в Главния секретариат за информационни системи, като в същото време продължава натискът върху директорите на данъчните подразделения да активират механизма за извършване на проверки на пазара, тъй като укриването на данъци продължава да „процъфтява” и никой не издава касови бележки.

От друга страна, финансовото министерство, въпреки забавянето в приходите, отчетено до момента, за което се смята, че надхвърля 500 милиона евро заради резкия спад от текущия месец, продължава да удължава срока за подаване на данъчни декларации от фирмите, както и подаването на декларации по ДДС, тъй като признава, че проблемите с ликвидността на пазара са огромни, търсенето се е свило драстично, като също толкова драстичен е и спадът в оборота на фирмите.

В министерството на финансите не изключват през следващите дни да бъде удължен срокът за подаване на декларации и за лицата, упражняващи свободни професии, служителите и пенсионерите, който изтича на 15 юни, тъй като до днес резултатите са доста скромни. В същото време според поетите ангажименти до края на юни по това перо трябва да бъдат събрани 1 милиард евро, а до края на годината още 1 милиард евро.

Ε-mail-и и напомняне по телефона за длъжниците

Заради спада в приходите в министерството на финансите непрекъснато се провеждат заседания, за да може да се намерят начини за промяна на климата, без обаче да бъдат „задушени” данъкоплатците, тъй като всички знаят последиците от взетите мерки.

На вчерашното заседание, проведено под председателството на финансовия министър Георгиос Заняс и с участието на главния секретар за информационни системи Харис Теохарис и членове на финансовия екип, бе взето решение за прилагането на следните пет мерки, които може да „отпушат” приходите:

* Създаването на специален телефонен център (call center) в Главния секретариат за информационни системи, който ще се свързва по телефона и ще изпраща e-mail-и на тези, които не подадат навреме данъчната си декларация,  или имат просрочени задължения към държавата.

* Изпращането още през следващата седмица на уведомителните писма за извънредния данък недвижими имоти за 2009.

* Изпращането през първите дни на юни на първите около 500 000 уведомителни писма за данък общ доход на физическите лица.

* Упражняването на натиск върху директорите на всички данъчни подразделения, с цел да продължи активната дейност на всички отдели и особено на тези, които са свързани със събирането и удостоверяването на данъци.

* През следващата седмица министър Заняс ще посети големите данъчни подразделения в страната, в опит да упражни натиск за увеличаване ефективността  на тяхната дейност.

Капаните и ползите, за онези, които ще декларират прекратяване на дейността си

Следва да се отбележи, че на същото заседание Харис Теохарис информира политическото ръководство на министерството, че през миналата година 240 000 търговци и лица със свободни професии са подали нулеви данъчни декларации или не са подали изобщо декларации.

Поради тази причина той смята с писмата, които Главният секретариат за информационни системи ще изпрати още през следващите дни, да ги прикани да обявят със закъснение прекратяване на дейността си, при условие, естествено, че се явят в съответното данъчно подразделение и подадат необходимото заявление за прекратяване на дейността в Отдел „Регистри”, и да закрият счетоводните си книги.

Според Теохарис, ползата за лицата със свободни професии, които обявят със закъснение прекратяване на дейността си, ще бъде, че ще се „спасят” от плащането на  търговски данък, който тази година възлиза на 500 евро, като ще трябва да внесат обичайната глоба за „закъсняло” прекратяване на дейността, възлизаща на 40 евро.

Въпреки това, следва да се отбележи, че това предложение крие и голям капан за тези, които имат отворени сметки с данъчните, тъй като данъкоплатците, които решат да закрият счетоводните си книги, ще бъдат проверени щателно от данъчните служби и има вероятност да се наложи да платят глоби, многократно по-големи от търговския данък, чието плащане ще си спестят.

Търговски данък

Нека припомним, че търговците и лицата със свободни професии, които водят счетоводни книги от Б и В категория според Кодекса за счетоводните книги и данни, ще трябва да платят следния търговски данък:

- 400 евро за тези, чието седалище се намира в туристически райони, или в населени места с население до 200 000 жители.

- 500 евро за тези, чието седалище се намира в населени места с население над 200 000 жители.

- 300 евро за всеки клон на фирмата, при положение, че се поддържа мрежа от клонове.

Категории: министерство на финансите Георгиос Заняс данъчни декларации приходи спад
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus