Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пет пъти скача данъкът за големите имоти

02 Ноември 2009 / 14:11:29  GRReporter
1534 прочитания

Гръцкото правителство обмисля промени в имущественото облагане, които ще влязат в сила от началото на 2010 година. Част от промените в новия закон ще включват отмяна на Единната такса върху недвижимите имоти (ΕΤΑΚ), както и възстановяване на наследствния данък и ще засегнат над 3.500.00 собствници на апартаменти, мезонети, къщи, търговски постройки, парцели и т.н. Основната цел на правителството е да се увеличат приходите от данъци в държавната хазна от облагане на фирми и физически лица с голяма имуществена собствност, както и от офшорни дружества. Едно от първите предложения за промяна е да се увеличи пет пъти данъкът по съществуващия Закон за облагането на големите недвижими имоти (ΦΜΑΠ) и да се избегне допълнителното данъчно обременяване на малките домакинства и предприятия.
    Според проведено проучване на общественото мнение 7 от всеки 10 гръцки граждани е на мнение, че Единната такса върху недвижимите имоти трябва да бъде премахната и подкрепя модернизирането на Закон за облагането на големите недвижими имоти. По отношение на уреждане на проблема с незаконните постройки 58,4% от анкетираните смятат, че трябва да се въведат наложителни промени в сега съществуващия закон, 24,2% искат отмяната му, а 6,2% предпочитат да остане в сегашната си форма.
    Важен фактор за промяна на закона за имуществата е приключването на описа на недвижимите имоти в Гърция, а до момента все още не е завършен списъка на сградите, които ще трябва да бъдат обложени по Закон за облагането на големите недвижими имоти. Поради тази причина министерството на финансите не може да излезе с крайна прогноза за размера на очакваните приходи от въвеждането на планираните законови промени. Представители на финансовото министерство твърдят, че новите промени в закона за наследствните имоти ще бъдат придружени и от нарастване на необлагаемата данъчна основа, така че да не бъдат засегнати домакинствата със среден и малък годишен доход. Проблем се очаква да възникне, ако правителството вземе решение да актуализира данъчната стойност на недвижимите имоти. При това положение обещанието за данъчни облекчения на малките собственици и домакинствата ще е невалидно и ще натовари значително обикновенния гражданин.
    Единната такса върху недвижимите имоти, която в момента възлиза на една хилядна от данъчната оценка на имота (с изключение на селскостопанските земи), ще бъде премахната и на нейно място ще се въведе нова данъчна скала, която ще има възходяща форма – имотите с малка и средна стойност ще останат незасегнати от промените, а имотите с висока стойност ще поемат по – големия данъчен товар. Очаква се необлагаемата данъчна основа да се увеличи, а данъкът на “скъпите” имоти да достигна пет до шест хилядни от данъчнта им стойност. Действащият закон в момента предвижда коефициент с долна граница 0,3% и горна 0,9%.
    По отношение на необлагаемата данъчна стойност на недвижимите имоти, законът в момента предвижда промени, съответно от 100 хиляди евро на 250 хиляди евро за ергени и от 200 хиляди евро на 500 хиляди евро за семейни. Така министерството на финансите цели да освободи от облагане основното жилище на данъкоплатеца и при отделни случеи имот в провинцията, които има ниска данъчна стойност.  По подобен начин ще се осъществява прехвърлянето на собственост между свързани лица от първа група. При наследство на първа собственост от родител, не се плаща данък, ако имотът е до 200 кв.м. и минимумът се увеличава с 25%, ако семейството на наследника има трето дете и всяко следващо дете.

Категории: имуществен данък промениИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus