Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Петролните компании поставят условия на Гърция

09 Юли 2014 / 11:07:08  GRReporter
820 прочитания

През първия голям етап на концесии в Йонийско море и Крит, които ще бъдат раздадени през септември, стратегията на гръцкото министерство на околната среда и енергетиката предвижда участието на средни и големи петролни компании, стриктно следване на предложената работна програма от страна на инвеститорите, внасянето на съответния размер гаранции, както и защита на чувствителни екологични райони.

Едновременно с това петролната индустрия на свой ред е поискала от Гърция ясни условия, както са посочили висши служители в министерството на околната среда, участвали в закрити срещи, проведени в Лондон.

На неформална среща с журналисти, компетентни служители от министерството на околната среда предадоха първите си впечатления от контактите в Лондон, като уточниха, че характеристиките на предвидените за концесия райони (дълбоководни морски басейни) изискват значителни инвестиции, които малки компании не могат да си позволят. Има начин те да участват в конкурса, но само като част от големи концерни, обясняват експертите. Те определят реакцията на петролния пазар като положителна, дори над очакванията, и подчертават, че на срещата в Лондон са участвали сериозни имена като Shell, ExxonMobil, Chevron, Total, ΒP, Statoil, немската ΕΟΝ и италианските ΕΝΙ и ΕΝΕL.

Според същите високопоставени служители в министерството на околната среда, по време на закритите срещи в Лондон представителите на компаниите са поискали от гръцката страна «точен график, ясни условия и прозрачна система за оценяване». Не са коментирали изобщо размера на площта на блоковете, предвидени за концесия, нито са изказали негативни мнения за разходите, свързани със сеизмичните дадености на района, подчертават същите служители. Те поясниха също така, че последният тип разходи не са били фактурирани от норвежката компания PGS, тъй като е необходимо одобрението на гръцката държава, а за определяне на въпросните разходи е взета предвид международната практика. Специалистите подчертаха също така, че гръцката държава участва в приходите с процент, който варира достигайки до 54%.

Според същите представители на министерството на околната среда, очертаването границите на блоковете е извършено въз основа на редица параметри, като например петролния капацитет на района и гъстотата на линиите, но и на екологични въпроси, както и на наличната международна технология за изследване на големи дълбочини. Що се отнася до последния въпрос, министерството на околната среда е изключило от концесиите район в южно Йонийско море, където дълбочината достига 2,5 хил. км., защото няма международно сертифицирана технология за сондажи на такава дълбочина. Според експертите, тази зона може да бъде включена в следващия етап от раздаване на концесии, когато технологиите ще бъдат напреднали.

Високопоставените служители на министерството на околната среда уточняват също така, че през този първи етап няма да има ново прекрояване на блоковете. Въпреки това за някои от общо 20-те района, предвидени за концесия, за които не бъде заявен интерес, министерството ще преразгледа очертанията им през следващия етап, който ще започне след 2 години. Специалистите подчертават тежестта, която дава гръцката държава на коефициента за оценка на работната програма, предложена от заинтересованите инвеститори (той ще представлява 40% срещу 60% за финансовите параметри).

При оценката ще се вземат предвид не само инвестициите, но и тяхното документиране, като инвеститорът ще бъде задължен да внася като гаранция съответната сума, която ще му бъде връщана постепенно в зависимост от доказаните извършени дейности, за да се избегнат явленията, наблюдавани при концесиите от 1996. Очаква се обявяването на концесиите да стане през септември, а внасянето на офертите – през март 2015.

 

 

Категории: петролни компании концесии министерство на околната среда срещи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus