Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пиреос и Millennium преговарят сливане

07 Февруари 2013 / 10:02:24  GRReporter
1457 прочитания

Банка Пиреос се намира в преговори с Millennium Bank и в следващите седмици се очаква официално обявяване на поредното сливане на гръцкия финансов пазар. Според информацията в гръцките медии, от Пиреос са потвърдили, че се намират в напреднал стадии на преговори със собственика на Millennium Bank – португалската BCP.

“На този етап решението не е окончателно и от двете страни инвеститорите не трябва да вземат инвестиционни решения въз основа на това дали резултатът от дискусиите ще бъде успешен или не. Пиреос банк ще информира инвестиционната общност, както предвижда закона за развитието на преговорите за горния въпрос” се казва в съобщение на Пиреос, цитирано от вестник Етнос.

Португалската BCP също потвърди преговорите със съобщение в Dow Jones. В момента Пиреос провежда одит в Millennium, който се очаква да свърши след около две седмици. При постигане на споразумение споразумение, акционерният капитал на Пиреос ще се увеличи с 200 милиона евро. Банката управлявана от Михалис Салас погълна миналата година здравата част от Земеделската банка (ATEbank) и Геники, която беше притежание на френската Societe Generale. Французите също допринесоха за повишение на акционерния капитал на Пиреос с 170 милиона евро. Ако екипът на Салас и португалците от BCP се договорят, то Пиреос ще е една крачка по-близо до покриването на 10-процентовото ниво на увеличение на акционерния капитал от частни инвеститори и Пиреос ще избегне национализация, оценяват анализаторите.

Според данните на Банката на Гърция капиталовите нужди на Millennium достигат 399 милиона евро. От тях BCP са покрили 100 милиона евро до края на 2012. Alpha Bank също бе представила оферта за португалската банка в Гърция, която явно не е била достатъчно конкурентна. С продажбата на Millennium се затваря кръга на поглъщането на чуждестранните банки на гръцкия пазар и започва потопяването на по-малките местни банки в структурите на по-големите финансови институции.

Междувременно финансовите институции в Гърция искат повишаването на акционерния капитал на новите банки да се извърши на два етапа. Първият да е свързан с рекапитализирането от Гръцкия фонд за финансова стабилност, а вторият от финансовите пазари. “Трябва да се даде време от 3-4 месеца между двата процеса, което ще помогне на пазара да установи цените на акционерното увеличение”, казва финансов специалист, цитиран от capital.gr.

Представителите на банковите среди оценяват, че е нереално рекапитализацията на банките да завърши през април тази година. По-реалистичната прогноза е процесите по прегрупиране и рефинансиране на банковата система да приключат най-рано в средата на лятото. В началото на годината Националната банка на Гърция посочи, че има нужда от удължаване на срока на рекапитализация и се обяви “за” рекапитализирането на два етапа, след като сливането с Eurobank бъде завършено.

Заместник-изпълнителният директор на Eurobank Николаос Карамузис в интервю пред Reuters призова за преразглеждане на условията на рекапитализация и за създаване на по-привлекателни стимули за привличане на частни инвеститори. Карамузис смята, че по-висок годишен лихвен процент от порядъка на 7% за конвертируемите облигации (CoCos) би бил по-привлекателен за инвеститорите. Друг проблем, който спира инвеститорите да вземат участие в процеса на рекапиталзиация на гръцката финансова система е рискът, който идва с превръщането на облигациите в акции. “Не смятам, че новите инвеститори ще искат да вложат парите си, за да покрият вчерашни загуби. Биха предпочели да поемат риск, който ще им донесе бъдещата доходност на банките”, казва финансистът.

Категории: ИкономикаКомпании банки сливания Пиреос millennium
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus