Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Плюсовете и минусите от обединяването на Националната банка на Гърция и Eurobank

11 Октомври 2012 / 14:10:30  GRReporter
1647 прочитания

Сливането на Националната банка на Гърция с Eurobank е нож с две остриета, коментират гръцки финансовите анализатори след официалното оповестяване на публичното предложение за придобиване на Eurobank. Те оценяват, че най-силната страна на сливането е оптимизацията на приложение на капитала и подобряването на перспективите за свързване на националната банкова система с външните капиталови пазари. Обединението дава възможност да се постигне отдавна очакваното консолидиране на финансовия сектор в Гърция, което ще стабилизира пазара в страната и ще улесни рекапитализацията на новите банки.

Подобряването на ефективността на новата финансова схема неизбежно ще бъде придружена не само от намаление на оперативните разходи, но и от съкращения на персонала и затваряне на представителства. Не случайно изпълнителният директор Националната банка на Гърция Александрос Турколиас изпрати писмо до служителите си тази седмица, в което отбелязва, че новата банкова схема ще работи със служители и от двете институции. Според писмото позициите ще бъдат разпределени обективно, в пълна прозрачност и според способностите на специалистите. Това неизбежно ще доведе и до уволнения.

Печалбите преди данъци от съвместните действия на Националната банка на Гърция с Eurobank ще са между 570 и 630 милиона евро до 2015. Активите на дружеството ще надминат 178 милиарда евро и ще увеличат възможностите за достъп до международните капиталови пазари, казват от Националната банка на Гърция. На гръцкия пазар новата схема ще заеме стратегическо място, като ще държи 32% от депозитите, които достигат 62,2 милиарда евро. Кредитите ще са на стойност 87,3 милиарда евро или 36% от всички отпуснати на пазара. Общо сливането на двете банки ще създаде мрежа от 925 клонове в цялата страна, което е 25% от общия брой на банковите представителства в Гърция.

Националната банка на Гърция ще запази присъствието си в Турция с клона си във Finansbank, а новата банка ще държи първо място на финансовия пазар в България, предава Сapital.gr. Новата банка ще присъства в девет страни от югоизточна Европа с общ портофейл от 109,7 милиарда евро заеми и 87,9 милиарда евро депозити.

Проектът на споразумението включва четири основни точки според изданието Софоклеос. Първата е свързана със запазване на основните дейности и оптимизиране на използваните ресурси. Втората задача е да се ускори постигането на споразумение, като се вземат предвид рисковете свързани с изпълнението на сливането. На трето място управленията на двете банки искат да се оползотвори максимално добре наличния персонал след завършване на сливането. На четвърто място финансистите подчертават, че е много важно целят процес да приключи в график без да се компрометира ефективността на текущата дейност.

Националната банка на Гърция обяви, че на 30 октомври тази година ще свика извънредно събрание на акционерите. Според Нафтемборики на него ще се обсъди темата за повишаване на акционерния капитал чрез издаването на нови акции, които ще бъдат заменени с тези на акционерите на Eurobank, ако финансовата институция приеме доброволно публичното предложение за придобиване.

На масата на преговорите сядат и застрахователните компании към банковите схеми на Националната банка на Гърция и Eurobank. Новата група ще се състои от Националната застрахователна компания EFG Eurolife “Живот” и EFG Eurolife “Щети”. Сливането между дружествата ще доведе до създаването на нов застрахователен гигант в Гърция, който ще държи над 22% дял от местния пазар.

Двете застрахователни дружества са готови да обединят сили след като тази година Националната банка на Гърция увеличи акционерния капитал на застрахователната си компания с 650 милиона евро. Същото направи и Eurobank за EFG Eurolife в края на 2011 с 27 милиона евро. Националната застрахователна компания има около 800 души персонал, без да се смятат 200-те служители на консултантката фирма ICAP. EFG Eurolife от своя страна има 300 души персонал. Местни анализатори твърдят, че сливането между застрахователните дружества ще стане много по-лесно и бързо поради различния характер на дейност на двете дружества. 75% от оборота на EFG Eurolife се създава чрез продажба на застрахователни продукти в банковите клонове, за разлика от Националната застрахователна компания, която разчита в по-голяма степен на мрежата си от консултанти и застрахователни агенти.

Категории: ИкономикаКомпании Юробанк Националната банка на Гърция сливане Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus