Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По нареждане на премиера Самарас спират назначенията на съпрузи и роднини в публичния сектор

25 Август 2012 / 14:08:57  GRReporter
2579 прочитания

Премиерът Андонис Самарас предприема действия с цел да бъде забранено назначаването на съпруги, съпрузи и роднини до втора степен, на всички държавни позиции, при които има възможност да се назначават нещатни държавни служители. Самарас вече е изпратил необходимото нареждане до Главния секретариат на правителството, за да може през следващата седмица да бъдат проучени подробно възможностите за узаконяване на ограниченията, които ще се отнасят до реда на назначаване на нещатни държавни служители.

Премиерът бе принуден да направи този ход след поредния случай на назначаване на роднина на първия заместник-председател на парламента Йоанис Трагакис, който назначи като нещатен служител в своя офис сестрата на зет си, който изглежда също  преди години е бил щатен служител на парламента.

„Фабриката” за назначения на роднински лица и то в период на криза, начело с Йоанис Трагакис и много други, сред които бившите председатели на парламента Вирон Полидорас и Филипос Пецалникос, и много други, които през годините са се грижили в широкия им роднински кръг да влязат колкото е възможно повече заплати от държавната хазна, предизвика невиждан скандал вътре и извън парламента.

Случаят „Трагакис”

Първият заместник-председател на парламента, който вече е един от най-старите парламентаристи с над 30-годишен стаж в народното събрание, през август 2004 назначава като нещатен служител дъщеря си Аргиро (работила в офиса му от 1992), която впоследствие става щатен служител благодарение на нормативния акт, предложен от Димитрис Сиуфас и гласуван от парламента през 2008.

Според приближени до Трагакис, синът му никога не е бил назначаван в парламента, нещо, което обаче не важи за съпругата му Езми Крустали-Трагаки, назначена в качеството си на адвокат като нещатен служител в парламента (всяка партия е назначавала по един адвокат), за да подготви материалите за разследващата комисия по случая с руските противовъздушни системи TOR M1 (председател на тази комисия е Йоанис Трагакис).

Тогава тя се запознава със сина на Йоанис Трагакис и по-късно се оженват. Впоследствие и тя благодарение на закона „Сиуфас” става щатен служител.

Назначенията на семейство Трагакис продължават. В брой 381 на Държавен вестник от 07. 08. 2012 е публикувано съобщение, от което става ясно, че Йоанис Трагакис е  назначил четирима нещатни служители, една от които Калиопи Леонди е негова роднина и по-точно е сестра на неговия зет. Междувременно става ясно, че и зет му (съпруг на дъщеря му) също се е уредил в парламента.

Според източници, Анастасиос Леондис е назначен в края на 80-те в Телевизионния канал на Пирея, откъдето през 2004 е преместен в Телевизионния канал на парламента и впоследствие, отново благодарение на закона „Сиуфас” също става щатен служител.

С две думи Йоанис Трагакис е уредил цялата си фамилия.

Снощи в изявление той се опита да оправдае неподлежащите на оправдаване роднински назначения, като се позова на формалната им законност, без обаче да спомене дали законното е и морално.

Трагакис подчерта, че «липсата до момента на нормативна база за начина на назначаване на нещатните служители е давал възможност на депутатите да избират своите сътрудници въз основа на критерии като доверие и ефективност. От момента, в който правителството е решило да наложи определени правила в този процес, ще спре една практика, която оправдано или не, е предизвикала множество спорове».

Вирон Полидорас успя да назначи дъщеря си за 48 часа, колкото трая неговият мандат като председател на парламента

Случаят на Йоанис Трагакис не е единствен в гръцкия парламент. Така например Вирон Полидорас, в рамките на 48 часа, колкото беше реалният му мандат като председател на парламента (след първите избори, тъй като след повторните избори бе избран Евангелос Меймаракис), „успя” да назначи като нещатен служител в офиса си своята дъщеря Маргарита, и освен това одобри скандалната надбавка във връзка с изборите за служителите в парламента в размер на 1000 евро.

По същия път е минал и бившият председател на парламента Филипос Пецалникос, който назначил като нещатен служител годеницата на своя племенник и син на братовчед му Константинос Пецалникос, работил като кмет на община Македнон.

Нормативният акт на Димитрис Сиуфас, приет от парламента през 2008 и действал до 2010, е бил като манна небесна за десетки нещатни служители на Народното събрание, които благодарение на него стават щатни.

Законът „Сиуфас” е позволил да преминат на щатна служба всички нещатни или командировани служители в офисите на парламентарните партии, бившите премиери, вицепремиери, на председателя на парламента и други служители, назначени до изборите през 2009.

Законът „Сиуфас”

Нормативният акт на Димитрис Сиуфас бе предизвикал доста шум още при предлагането и гласуването му, като  мнозина го наричаха междупартиен рушвет, но депутатите не обърнаха внимание на протестите, в резултат на което действието му продължи до 2010.

Категории: парламент назначения роднини скандал законът Сиуфас щатни служители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus