Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Победа на Нова демокрация вещаят банкови експерти

15 Юни 2012 / 16:06:04  GRReporter
1816 прочитания

Около 4 процента преднина дават последните преценки на Нова демокрация срещу СИРИЗА два дни преди най-критичните избори в историята на Гърция. Въпреки забраната за публикуване на социологически изследвания, през последните дни в обществото е надделял страхът, че страната може да се озове извън еврозоната, затова и голяма част от гласоподавателите са решили да гласуват за Нова демокрация. Показателен за това развитие е резкият скок в сделките на атинската борса в четвъртък.

От друга страна по всичко изглежда, че СИРИЗА е достигнал до предела на възможността си да привлече повече поддръжници от процентите, които даваха на партията последните изследвания.

ПАСОК и Демократичната Левица запазват силите си, а Независимите гърци и Комунистическата партия отчитат загуби на електорат. Концентриране на гласоподаватели се наблюдава в Златна зора, най-вече след побоя на говорителя на партията Илиас Касидиарис срещу „червената” Лиана Канели в ефира на телевизионно предаване.

Така, според последните преценки за изборния резултат Нова демокрация се очаква да спечели 30 на сто от гласовете, СИРИЗА – 26 на сто, ПАСОК – 12 на сто, Демократичната Левица – 6,5 на сто, Независимите гърци – 6 на сто, Златна зора – 5,5 на сто и Комунистическата партия – 4,5 на сто.

Ръководствата на гръцките банки също смятат, че най-възможният изход от изборите в неделя е победата на Нова демокрация. Повод за това дават не само тайните проучвания, но и резултатите от залаганията в интернет. Перспективата за победа на „сините” пролича и от намеренията на притежателите на банкови влогове, голяма част от които се спуснаха към банките, за да изтеглят авоарите си в навечерието на изборната надпревара.

„Повечето от вложителите, които изтеглиха голяма част от депозитите си се очаква да гласуват за партии с ясна проевропейска насоченост, именно защото се опасяват от възможна победа на СИРИЗА”, твърдят представители на финансовите институции. Според тях масовото оттегляне на депозити е показателно за чувството за страх от евентуално излизане на Гърция от еврозоната, ако надделеят партиите, които са за анулирането на меморандума за финансова помощ.

„Това е едно съвсем реално социологическо проучване. Паниката през последните три седмици е ясен признак за намеренията на така наречените „домакини”. Както посочват, в няки от дните оттеглянето на депозити от гръцки банки е надвишило сумата от 1 милиард евро, а месец май се определя като най-лошия на всички времена по отношение на изтеглянето на суми от банковите сметки.

Банките, разбира се не останаха със скръстени ръце и се опитаха да спрат изтичането на капитали с привлекателни за вложителите оферти. От началото на юни техните ръководства поставиха ясни нареждания на филиалите да предоставят възможно най-високи лихви с цел да ограничат изтеглянето на депозитите. Дори за суми като 50 000 евро лихвите пораснаха до над 5 на сто за само три месеца, а възможността на вложителите да се договарят за лихвите на по-големите суми нарасна неимоверно.

Не е случайно, че банки, които до преди два месеца не предоставяха лихви, по-високи от 4 на сто и то с голямо нежелание, от началото на юни предлагат лихви от над 5,5 на сто.

Притежателите на влогове, които се „спазариха” със служителите в банковите филиали със сигурност спечелиха, защото банките бяха готови да предоставят лихви, завишени с почти 1 на сто повече от официалните си оферти, само и само да задържат капиталите на своите клиенти.

Продължителността на завишените лихви в повечето случаи няма да надвишава периода от три месеца. Това повишение ще бъде отбелязано в официалния доклад на Банката на Гърция за месец юни и не е изключено тази стойност да е рекордна за периода след въвеждането на еврото в Гърция.

Представители на банките твърдят, че ако изборите бъде сформиран кабинет и вероятността за създаването на конфликт между Гърция и европейските й партньори изчезне, лихвите ще паднат. Ако обаче в страната не се утвърди политическа стабилност и несигурността за бъдещето продължи да съществува благоприятните оферти на банките не само няма да бъдат премахнати, но е възможно да станат още по-привлекателни.

Положителен обрат в полза на проевропейските сили отчитат и чуждестранни банки, като Royal Bank of Scotland, чиито анализатори „виждат” 90 на сто възможност за създаване на коалиционен кабинет с участието на Нова демокрация и ПАСОК, което финансовите пазари ще отчетат като позитивна стъпка.

Два дни преди изборите притеснението от евентуална победа на радикалната левица СИРИЗА на изборите се изразява по всички възможни начини. Немското издание Financial Times Deutschland публикува кратка статия на гръцки език, в която призовава гръцките гласоподаватели да „не се поддадат на демагога” Алексис Ципрас и да не гласуват за него в неделя.

Категории: Политика избори банки депозити лихви Нова демокрация СИРИЗА еврозона Financial Times Deutschland Humanite
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus