Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поевтиняват луксозните имоти по гръцките острови

09 Юли 2014 / 17:07:20  GRReporter
2365 прочитания

За пета поредна година продължава разпродажбата на луксозни имоти на най-популярните курортни дестинации в Гърция, които се предлагат на особено изгодни цени. Въпреки че интересът от страна на инвеститорите е голям, брокерските агенции твърдят, че продажбите все още не са особено много и към момента те са отново на нивото, на което бяха преди финансовата криза.

Според агенциите за недвижимо имущество обявените за продан курортни къщи и вили са над 30 000. Броят им може да достигне и до 50 000, ако към тях бъдат добавени и хилядите къщи, които се намират на малко разстояние от морето.

Показателен е фактът, че от началото на годината до месец май 17 на сто от продадените имоти са били курортни къщи, а всички купувачи са били чужденци и половината от тях – от страни-членки на Европейския съюз. 63 на сто са купили имоти на стойност до 100 000 евро и само 11 на сто са купили към луксозни вили.

според изследване на компания Alpha – Градски имоти пазарът на Кикладските острови е „замръзнал” и купувачите не изглеждат готови да инвестират. Голямото мнозинство са чужденци, които търсят имоти близо до морето, с красива гледка, качествено строителство и много изгодни цени.

В скъпите региони на Санторини спадът в цените е от порядъка на 20 – 30 на сто и те достигат до 3 000 – 4 000 евро/ кв.м. В Миконос те са идентични, но намалението им е от около 40 на сто.

Най-голям интерес да купят имоти на остров Крит проявяват руснаци и китайци, но засега той не е прераснал в реални сделки. През 2013 най-скъпият продаден имот е струвал 170 000 евро, а цените са спаднали от 25 до 40 на сто.

Интерес към имотите по островите в Йонийско море проявяват руснаци и араби, особено ако се вземат предвид продажбите на островите Скорпиос и Оксия. В Левкада цените на вилите са от 1 400 до 3 100 евро/ кв.м., в Корфу – от 3 000 до 8 000 евро, в Кефалония от 1 500 до 5 000 евро и в Закинтос от 4 000 до 6 000 евро.

В Халкидики цените бележат най-голям спад – над 50 на сто. Цената за квадратен метър в Афитос е 1 200 – 1 900 евро, а в Палиури от 1 200 до 2 000 евро.

В област Атика интересът на инвеститорите е насочен към възможно най-близките до Атина крайморски селища – Рафина, Неа Макри, Порто Рафти, Агия Марина и Анависос.

Повечето от чужденците, които искат да купят имот в Гърция търсят къщи на цени до 100 000 евро. Това означава, че не става дума за инвеститори. В същото време една голяма част от тях се интересуват живо от изгодни предложения за закупуването на луксозни къщи и вили, чиито цени започват от 400 000 и стигат до 4 – 5 милиона евро.

Основните кандидати за закупуването на вили в Гърция са китайци, араби, руснаци, британци и германци.

Категории: ИкономикаПазари имоти вили цени инвеститори гръцки острови
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus