Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Погребват днес две от жертвите на трагедията в банка Марфин

07 Май 2010 / 09:05:20  GRReporter
1583 прочитания

Автомобилите по бул. Стадиу се движат бавно, пешеходците на двата тротоара стоят неподвижно и държат цветя в ръцете си. Мирисът на изгоряло и на пепел се набива в ноздрите. Пред разбитата витрина на банка Марфин, където трагично загинаха Ангелики Папатанасопулу, Параскеви Зуля и Епаминондас Цакалис, букетите от рози и карамфили покриват перваза и мраморните плочи пред входа.

Сред тези, които оставят цветя е 57-годишният архитект Костас Константинидис. „Мъката заради несправедливата загуба на тези млади хора ме доведе тук. Да протестираш е законно. Но нито един престъпен акт не може да бъде узаконен от който и да било закон” казва г-н Константинидис и тръгва със сълзи в очите.

Друг случаен минувач – г-н Майкъл Кюран, ирландец, който живее в Гърция от 1987 г. спира с колелото си и търси цветарски магазин. „Най-важното е да се открие чии интереси и кои кръгове обслужва създаването на хаос в Атина и трагичната смърт на тези трима млади хора” отбелязва.

Цялата трагичност на престъплението извършено в банка Марфин се концентрира в лицето на Ангелики Папатанасопулу. Преди година и половина тя се омъжва с благословията на митрополита на Калаврита и преди около два дни научава, че е бременна и очаква момченце – нейното първо дете, което е щяло да се роди след пет месеца.

На 32-годишна възраст, жената е работела като credit officer в отдела за Обмен с търговските дружества на банката. Ангелики е завършила Математическия факултет в Атинския университет и по-късно е следвала в Лондон. Нейният баща Харис – адвокат по професия, и майка й Панайота – ипотекар, са широко известни сред своите съграждани. Приятелите и роднините на младата жена изпадат в шок, след като виждат снимката по вестниците, на която се вижда балкончето на сгрдата на Марфин и свляклото се тяло на момичето, което не успяло да стигне навреме навън и да поеме глътка въздух.

Съпругът на Ангелики изпрати обръщение към медиите, в което моли за дискретност и да не бъдат публикувани снимки на самата нея, на нейното семейство и приятели. "Чувствата ни на толкова силна болка и гняв са нещо, което до момента не сме изпитвали. Средствата за масова комуникация след споходилата ни трагедия трябва да уважат желанието на семейството на Ангелики" заяви Христос Карапанайотис, съпруг на 32-годишната Ангелики.

В дома на Параскеви Зуля в Маруси облечени в черно роднини стоят на балкона на третия етаж и говорят тихо. 34-годишната Параскеви произхожда от остров Милос, но е израснала в Атина. През лятото ходела на острова, за да се види с братовчедите си и отвреме на време канела някоя приятелка от банката да й отиде на гости. Параскеви живеела с родителите си, които били пенсионери, а в банката имала поста на senior credit officer в отдела за Обмен с търговските дружества.

80-годишната майка, г-н К. Политис – чичо, който бил омъжен за майката, както и приятелката му Елени ще оплачат 36-годшиния Епаминондас Цакалис, който бил наричан от приятелите си Нондас. Нондас работел в банка Марфин като кредитен мениджър в същия отдел като загиналите млади жени. Той имал диплома от Атинския университет и магистърска степен от шотландски университет.

Погребението на 32-годишната Ангелики Папатанасопулу ще се извърши в 17,00 часа в Агио Йоанис, Калитеа, Егио, на 35-годишната Виви Зулия в Милос в 17,00 часа, а утре ще е погребението на 36-годишният Нондас Цакалис в Левкада. Техните семейства пожелаха пълна дискретност и неучастие на медиите.

Камерите по улицата и свидетелствата на хората говорят за слабо момиче, което е хвърлило една от самоделно направените бомби Молотоф. Полицаите търсят още две момчета, които са счупили с лостове прозорците на банката и са хвърлили още две бомби Молотоф. Един от тях при определи условия би могъл да бъде разпознат. Свидетели на случилото се разказват, че групичка от около 20-ина души са действали с войнишка дисциплина. Става ясно, че на среща на площад Омония те са си разпределили бомбите по средата на улицата. Според антитероричстичните служби вероятностите са 50%-50% да бъдат заловени извършителите на престъплението.

В сряда по време на атаката на банка Марфин вътре са работели 26 служители. 23 от тях успяват да се спасят като прескачат от балконите към съседните сгради, един скача от третия етаж, а други ги спасяват пожарникарите.

Днес заради траур банките ще работят до 1 часа, а обменът с клиентите ще се извършва до 12 часа.

 По материали на вестник "Вима"

Категории: АктуалноОбществоКриминална хрониканападение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus