Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Погват свободните професии за неплатени данъци

10 Ноември 2009 / 10:11:05  GRReporter
1589 прочитания

Нов законопроект подготвят от Министерството на финансите, с който ще се въведе подробно описание на движимото и недвижимо имущество на гръцките граждани и ще даде обстойна картина на произхода на всичките им приходи. Мярката ще се отнася до всички данъкоплатци, но основната задача на правителството е да се включат около 750 хиляди граждани, които декларират, че упражняват свободна професия и представят годишен доход от 10.500 евро или с други думи декларират, че се намират на прага на социалния минимум.
    С въвеждането на обстойния опис на приходите, ще се измени коренно и ползваната до сега данъчна декларация. С новите промени в нея ще се вписват подробно всички приходи, разходи и имущественни данни – недвижими имоти, големи покупки, кредитни карти и др. Очакват се и структурни промени в данъчната администрация, както и модернизиране на данъчната информационна система. Правителствто се надява, че с въвеждането на новите мерки и очакваното повишение на приходите от данъци, бюджетният дефицит ще се намали чувствително до 2012 година.
    Министърът на финансите, Георгос Папаконстантину заяви, че с помощта  на подробното описание на приходите ще се улесни данъчното ревизиране и кръстосаните проверки на предприатия и частни лица и ще се предотвратят данъчните злоупотреби. “Системата може да бъде базирана на комбинация от законови мерки и добри технически предпоставки. Съществува, разбира се въпросът за разширяването и ефикасното налагане на достоверното описание на приходите. Като цяло, целта е да достигнем едно по-високо ниво в данъчното облагане, където ще се прилага единна информационна система за отчитане на имущественото и финансово състояние на гражданите”, каза Папаконстантину.
    По отношение на отмяната на Единната такса върху недвижимите имоти (ΕΤΑΚ) през 2010 година, Папаконстантину подчерта, че промяната няма да засегне собствениците на малките и сравнително евтини недвижими имоти. Промяната в методите на облагане са насочени към собствениците на големи недвижими имоти и имуществото на offshore компании, които имат търговски интереси в границите на Гърция. За църковната недвижима собственост, минисърът заяви, че ще подлежат на данъчно облагане само тези имоти, които се използват с търговска цел (отдаване под наем, аренда и при покупко-продажби).

В опитите си за справянето с финансови престъпления правителството предвижда и създаването на звено от избрани полицаи, подчинено директно на министъра на защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, които ще осъществяват контрол във връзка с придобиването на имущество, разобличаването на престъпни групи, свързани с прането на пари и справянето с корупцията. Звеното ще бъде съставено от 100 полицаи с познания в областта на икономиката, финансовите и кредитните операции и технологиите.

Категории: данъци свободни професииИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus