Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицай и дипломат откраднаха почти милион евро от служебни средства

19 Юни 2013 / 13:06:59  GRReporter
731 прочитания

Служител на гръцкото министерство на външните работи бе арестуван за незаконно присвояване на 466 000 евро. Парите били предназначени за заплатите и нуждите на гръцките дипломатически представителства в чужбина.

Срещу 53-годишния мъж бяха повдигнати обвинения в степен на углавно престъпление. Досъдебната преписка бе изготвена от Отдела за вътрешни работи на гръцката полиция. Членовете на службата разкрили измамата със съдействието на Отдел “Дипломатическа кореспонденция” на министерството на външните работи. Проверката започнала, когато колегите на служителя алармирали, че той не се явявал на работа в продължение на дълги периоди от време и измислял най-различни оправдания за това.

Служебните му задължения били да пази и да се разпорежда с конкретните финансови средства, предназначени за нуждите на служби на други министерства и посолствата на Гърция в чужбина.

Напоследък обаче той не предал сума в размер на 153 311 евро за заплатите на персонала в различни дипломатически представителства и предявил неубедителни оправдания. Затова от ведомството сформирали комисия, която била упълномощена да отвори касата.

Членовете на комисията установили 52 случая, в които парите не са отишли при получателите, като общата сума възлиза на 466 194,87 евро. В тези случаи парите са липсвали от пликовете, а документацията била полу унищожена - или липсвала съответната преписка, или са открили само придружаващия документ, или е бил счупен восъчният печат.

В дома и бюрото на служителя в министерството на външните работи били открити и конфискувани следните предмети: един незаконно притежаван от него пистолет, накъсан на парчета чек за 1 513,17 евро, парчета восък за запечатване на пликове и колети, много от които са били използвани съвсем скоро, разпечатани пликове, служебен документ, протокол за “приемане и предаване на парични суми, ключове и т.н.” и една фактура за получаване на печалба от хазартна игра.

У служителя са били намерени също 12 фиша за участие в хазартни игри и голям брой лотарийни билети. Според полицията той посещавал много често казиното в крайморското градче Лутраки.

Със зависимостта си от хазартните игри се е опитал да оправдае присвояването на сума около 400 000 евро и един служител в Полицейското управление на област Ахаия в Патра. Той откраднал парите постепенно в продължение на 4 години.

Случаят започна да се разследва преди няколко дни, след като бе установено, че от касите на Полицейското управление в Ахаия липсват големи парични суми. Парите били предназначени за оперативни разходи, като бензин за патрулните коли.

Директорът на службата сезира веднага Отдела за вътрешни работи на гръцката полиция.

Служителят направил пълни самопризнания, след което му бяха предявени обвинения за незаконно присвояване на голямата парична сума.

Категории: Криминална хроника незаконно присвояване на служебни средства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus