Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията издирва конкретен крадец за обира в Националната галерия

17 Януари 2012 / 10:01:47  GRReporter
1843 прочитания

Три големи обири във фондация Гуландрис, фондация Телоглио в Солун и от колекцията на Александрос Йолас, станали в средата на 90-те години на миналия век разследва гръцката полиция с цел да разкрие извършителите на големия удар в Националната галерия преди седмица. По време на обира бяха откраднати произведения на Пабло Пикасо, Пиет Мондриан и Гулиелмо Кача – Монкалво.

Полицаите смятат, че обирите са свързани помежду си и евентуално са били замислени от едни и същи хора. Във връзка със старите обири е бил заловен един 43-годишен мъж. Затова от полицията искат да открият дали в обира в Националната галерия не са участвали хора, които са си сътрудничели с него през онзи период. Властите са открили големи прилики между обирите в галериите и затова търсят улики, които ще ги отведат при извършителите.

Първият обир е станал в ранните часове на 17 март 1994, когато били откраднати девет картини от фондация Телоглио на солунския университет Аристотел. Следващият голям удар бил само след няколко часа – в ранните часове на 18 март 1994 във фондация Гуландрис-Хорн, която се намира в квартал Плака в подножието на Акропола, където били изложени картини от колекцията на Елевтериадис – Терианд. Крадците задигнали около 40 картини. Третият грабеж станал през месец май 1997 във вилата на колекционера Александрос Йолас в предградието Агия Параскеви, откъдето били откраднати три картини и негови лични вещи. Сред плячката от тези обири е имало произведения на Пикасо, Миро, Шагал, Джакомети и Матис.

Трите обири са били разкрити само частично от полицията в района на Атика на 23 май 1997. Тогава бил заловен един 43-годишен мъж с инициали Г.С., който бил смятан за най-дейният обирджия – „любител на изкуството”. Според тогавашните обявления на полицията той започнал „кариерата” си с обири на бижутерски магазини и апартаменти. Бил заловен през 1993, но на 31 януари 1994 успял да избяга от затвора в Коридалос. Около месец и половина по-късно направил големия удар в галериите на фондация Телоглио и музея Гуландрис – Хорн. Повечето от откраднатите произведения били скрити в апартамент на улица Аристотелус в центъра на Атина. Няколко дни по-късно заминал за Италия, като използвал фалшивата фамилия Каликас. Там обаче бил заловен от италианската полиция и след няколко месеца бил екстрадиран в Гърция и изпратен в затвора в Трикала. Крадецът бил освободен през пролетта на 1997 и няколко седмици по-късно обрал вилата на колекционера Александрос Йолас. След това полицията го заловила в хотел на улица Веранзеру.

Полицаите открили голяма част от картините, както и публикации от пресата за други музеи и галерии, които явно са привлекли интереса на крадеца-„меценат” в апартамента на улица Аристотелус. Пет от откраднатите от фондация Телоглио картини били открити от полицията през ноември 1997 в горски район около университетското градче в Атина. Картините били скрити в куфар, увит в непромокаем найлон и поставен между храстите. Паричната стойност на конкретните произведения тогава била изчислена на един милиард драхми, т.е. около три милиона евро.

За последен път Г.С. се срещнал с полицията на 26 юни 2006, когато бил заловен за обири на къщи в скъпите северни предградия на гръцката столица, откъдето задигал предимно произведения на изкуството и други скъпи предмети. В съдебната преписка срещу него се упоменават още трима души на възраст между 51-55 години.

Гръцката полиция търси информация за евентуални бивши сътрудници на 58-годишния днес крадец. Властите смятат, че те може да са имали ключова роля в обира в Националната галерия миналата седмица, понеже е било установено сходство в начина на действие на престъпниците. В същото време продължава разследването и на други случаи на кражби на картини в миналото. Един от тях е обирът в дома на корабовладелец в предградието Кифисия на 29 април 2001, по време на който неизвестни извършители задигнали 117 произведения на гръцки художници, между които Гизис, Яковидис, Партенис и Литрас. С цел да увеличат ефективността на разследването гръцките полицаи са пуснали в действие и системата за проследяване на телефонните разговори на националната разузнавателна служба.

Според източници от полицията предлагат големи парични суми за всяка информация, свързана с кражбата на картините от Националната галерия. Властите смятат, че произведенията се намират в скривалище и все още не са предадени на човека, поръчал обира.

Категории: Криминална хроника обир Национална галерия Пикасо Мондриан полиция разследване крадец стари обири
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus