Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията откри нова явка на терористите в Атина

20 Февруари 2013 / 20:02:10  GRReporter
981 прочитания

Упътвания за сглобяване на взривни устройства, които се активират с мобилен телефон, 10 фалшиви лични карти, SIM карти, хард диск, пет стика преносима памет USB, бойни патрони и химикали за почистване на оръжия са само част от иззетите предмети в новата терористична явка, която полицията разкри в Атина. Апартаментът се намира в столичния квартал Турковунио и е бил нает от Димитрис Политис, който беше заловен за обира на банка в село Велвендо с още трима негови съучастници.

За същия грабеж полицията е издала заповед за задържане на още една жена, както и 23-годишния Фивос Харисис-Пулос. Бащата на издирвания Георгиос Пулос е синдикален активист от СИРИЗА. Той е бил заместник-председател на синдиката на организациите за местно самоуправление ПОЕ-ОТА, а днес е в управлението на Съюза на заетите в публичната администрация АДЕДИ, предава Вима. Майката на 23-годишния е Урания Пулу, която е също е член на СИРИЗА и е била кандидат за общински съветник за район Пеания. Сега е назначена за служител в офиса на партията в Народното събрание.

Заповед за арест е издадена и за 22-годишния Анаргирос Далиос, който е син на пенсиониран полковник от Фтиотида. Последният известен адрес на Далиос е в квартал Зографо в Атина до студентския град, сочи вестник Етнос. Той е следвал химия в Атинската политехника и според данните изнесени в пресата е бил отличен ученик до 2010. След това състудентите му губят връзка с него. Двамата младежи са обвинени в участие в терористична организация и имената им се свързват с грабеж на клон на Земеделска банка (ATEbank) в село Филотас, Флорина на 28 ноември 2012. Тогава са били откраднати 110 хиляди евро, които според полицията се използват за финансирането на терористична дейност.

Няколко часа след обира Далиос и Пулос са били спрени за рутинна проверка от полицията. След като са оказали съпротива са били заведени ареста и по-късно пуснати на свобода. Сега срещу тях са събрани уличаващи доказателства и са търсени от закона.

Полицията е открила последната явка, след като е пуснала в публичното пространство снимките на издирваните за тероризъм младежи. Получила анонимно обаждане, което е посочило адреса. Далиос и Пулос са свързани с вече задържаните за терористична дейност в групировката „Конспирацията на огнените ядра” - Димитрис Политис и 25-годишният Йоанис Михаилидис познат като “стрелеца на Синтагма”.

Всички задържани досега и издирваните лица се смята, че се крият зад терористичните актове извършени в последните три години. Въпреки че задържаните засега отричат полицията смята, че младежите са част от по-широкия кръг на „Конспирацията на огнените ядра”, но са използвали различни имена, за да отклонят разследването на полицията. Те са използвали имена като “Огнени сенки”, “Бойни малцинства” и “Огън на хоризонта”, за да създадат впечатление във властите, че в Гърция съществуват много терористични организации.

В квартирата на Турковунио са открити ръкописни упътвания за създаване на бомба с дистанционен механизъм, които носят абревиатурата на „Конспирацията на огнените ядра”, предава телевизия Мега. Подобна бомба е използвана последно през 2004 в терористичен акт в град Лариса от организацията “Народна воля”. Тогава се получава объркване на сигналите и  взривното устройство се активира погрешно от мобилния телефон на нищо неподозираща гражданка. След този инцидент гръцките терористи са използвали само още веднъж подобно устройство през 2010, когато беше активиран взрив пред политическия офис на бившия министър на гражданската защита Михалис Хрисохоидис.

Категории: Криминална хроника тероризъм Гърция конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus